Europska mreža punionica obećava milijune eura zarade

Autor: Tomislav Pili , 18. rujan 2017. u 14:10
Nedostaje punionica izvan gradova/REUTERS

U Europi trenutačno postoji malo više od 100.000 punionica, a do 2030. trebat će ih do tri milijuna, govore procjene.

Od malih startupa do velikih elektroenergetskih i naftnih kompanija krenula je utrka za uzimanje što većeg kolača u budućoj europskoj mreži punionica za električne automobile.  

Iako i dalje imaju vrlo mali udjel u ukupnom broju vozila, električni automobili suočavaju se s velikim problemom nedostatka punionica izvan gradova, preciznije na autocestama. Prema podacima Međunarodne agencije za energiju koje prenosi Reuters, u Europi trenutno postoji malo više od 100.000 javnih punionica. No, samo šest posto njih spada u skupinu brzih punionica gdje se baterije mogu napuniti za pola sata.  

Procjene američke banke Morgan Stanley govore da će do 2030. u zapadnoj Europi trebati između milijun i tri milijuna punionica. Kako je ovaj posao još u povojima, u njega trenutno ulaze tvrtke svih veličina. Tako britanski startup InstaVolt planira do 2020. širom Britanije instalirati 3000 punionica. U svibnju je sklopio ugovor u suradnji s američkim ChargePointom koji planira uložiti 125 milijuna dolara u 200 punionica.

Od velikih elektroenergetskih kompanija u priču su već ušli francuski Engie i njemački E.ON. Francuzi su se povezali s nizozemskim EV-Boxom, vodećim proizvođačem punionica s prihodima od 16 milijuna eura. Direktor za inovacije Engiea Thierry Lepercq kaže kako kompanija u nekoliko godina očekuje stotine milijuna eura prihoda od usluge punjenja električnih vozila. Naftne kompanije poput Shella, BP-a i Totala najavili su pilot-projekte gradnje punionica. No, glasnogovornica Shella poručila je kako za sada nema ekonomske logike u opremanju benzinskih crpki opremom za punjenje auta na struju.

Prodaja skočila 49 posto

Vodeći Slovačka i Poljska
U Europskoj uniji je prodaja električnih automobila u prvom polugodištu skočila 49 posto na godišnjoj razini. Novoregistriranih auta na struju sada je 46.709 što je 0,57 posto u ukupnom broju novoregistriranih automobila, pokazuju podaci Udruge europskih proizvođača automobila (ACEA). Najviše je skočila prodaja u Slovačkoj (291 posto) i Poljskoj (279 posto). Pad prodaje bilježi Litva, Danska i Estonija. Nema podataka za Bugarsku, Cipar, Hrvatsku i Luksemburg.

Komentirajte prvi

New Report

Close