Europska komisija uvodi regulaciju investiranja putem crowdfunding platformi

Autor: Darko Bičak , 26. ožujak 2014. u 22:01
Grupno financiranje postaje sve popularnije u Europi

Ovakav način investiranja bio je u Europi lani težak više od milijardu eura, a očekuje se daljniji rast.

Alternativni način kreditiranja poduzetništva, tzv. crowdfunding uzima sve veći zamah u Europi što je pobudilo i interes Europske unije koja želi regulirati tu djelatnost.

Radi se o principu "kolektivnog ulaganja" po kojem veliki broj malih investitora preko određene platforme financira konkretni projekt, najčešće startup tvrtku. Kao primjer takvog pothvata Wall Street Journal navodi Španjolca Javiera Latorrea koji je uložio 4000 tisuća švedskih kruna (450 eura) u četiri dionice tvrtke Eggs, novog lanca restorana brze prehrane koji će se temeljiti na zdravoj hrani. Latorre je pojasnio da želi invetirati u projekt u kojem će ulagački rizik biti minamalan, a što u konkretnom slučaju jest slučaj jer je u Eggs uložilo tisuće investitora. No, kako raste interes za takva ulaganja, raste i mogućnost manipulacija i varanja.

 

25posto

ukupnih crowdfunding platformi dolazi iz Europe

Stoga, navodi WSJ, pozivajući se na svoje izvore u Europskoj komisiji, Unija planira postaviti zajednička pravila za crowdfunding na razini čitave EU koja bi smanjila mogućnost prijevare, riješila problem različitih vrsti plaćanja i nacionalnih ograničenja. Očekuje se da će Komisija postaviti standarde koji će omogućiti stjecanje povjerenja investitora i moći nositi oznaku kvalitete EU. Europska komisija procjenjuje da je lani u uvakav sustav financiranja bilo uloženo oko milijardu eura, a što je značajan rast u odnosu na 735 milijuna 2012. godine ili na 445 milijuna eura u 2011. godini. Europa, prema podacima Međunarodne komisije za vrijednosne papire, trenutno čini manje od četvrtine globalnog tržišta crowdfunding platformi, a u odnosu na 51 posto udjela Sjedinjenih Američkih Država i 28 posto Kine.

Platforma preko koje je već spomentui Latorre investirao je švedska tvrtka FundedByMe koja se posljednjih godina iz Skandinavije proširila u Njemčaku, Španjolsku i Italiju. Kako navode na vlastitim internetskim stranicama, do jučer su imali ukupno 33.712 međunarodnih investitora s ukupnom vrijednošću svih uloga od 5,36 milijuna eura. U Europi je značajna i švicarska platforma Companisto koja je privukla veliki broj investitora iz Austrije, Danske i V. Britanije. Tu treba spomenuti i britanske platforme Seedrs i Crowdcube.

Hrvatski projekti

Uspjeh Varaždinaca

Crowdfunding je sve popularniji i u Hrvatskoj te je nedavno predstavljena i prva domaća platforma Doniralica osnivača Hrvoje Hafnera. Doniralica je u pred lansiranjem, a očekuje se da će za početak predstaviti petnaestak projekata spremnih za financiranje. Najuspješniju domaću crowdfunding kampanju organizirao je tim Machina Arcana iz Varaždina koji je preko Kickstartera prikupio za svoju board igru 143 tisuće dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close