Europska komisija u ratu s Googleom

Autor: Tomislav Pili , 16. travanj 2015. u 15:44
Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager/REUTERS

Američki div osumnjičen za zlouporabu tržišnog položaja, a otvorena je i istraga o Androidu.

Europska komisija (EK) otvorila je široku frontu prema Googleu optuživši ga za zlouporabu svog dominantnog tržišnog položaja.

Povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager u srijedu je optužila najveću internetsku tražilicu da je na svojim stranicama s općim rezultatima pretraživanja sustavno stavljala u povoljniji položaj vlastiti proizvod za uspoređivanje cijena. Osim toga, Vestager je objavila da će Komisija pokrenuti i zasebnu istragu o Googleovoj mobilnoj platformi Android kako bi se ispitale sumnje da je američka kompanija prisiljavala druge tvrtke koje koriste taj softver na sklapanje ugovora suprotnog pravilima tržišnog natjecanja. "Google sada ima priliku uvjeriti Komisiju u suprotno", izjavila je Vestager.

Ako ne uspije uvjeriti EK, Googleu se "smiješi" kazna koja može dosegnuti do 10 posto godišnjih prihoda. EK već ima iskustva obračuna s američkim tehnološkim divovima. Tako je zbog sličnih optužbi Microsoft kažnjen s 497 milijuna eura, a Intel je 2009. platio gotovo 1,1 milijardu eura kazne. 

Komentirajte prvi

New Report

Close