Europska komisija staje na kraj poreznim akrobacijama

Autor: Tomislav Pili , 25. siječanj 2016. u 16:24
Povjerenik Pierre Moscovici plan će predstaviti ovaj tjedan/Reuters

Plan europskog povjerenika Pierra Moscovicija slijedi preporuke Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak.

Odzvonilo je praksi multinacionalnih kompanija da u Europskoj uniji plaćaju manji porez poput slučajeva zabilježenih u Luksemburgu. Europski povjerenik za ekonomska i financijska pitanja, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici predstavit će ovoga tjedna plan mjera koje bi trebale eliminirati metode plaćanja smanjenog poreza, poput korištenja kamatnih stopa na dug ili prebacivanja dobiti u članice s mnogo nižom poreznom stopom.

Najkonkretniji potez
Kako stoji u dokumentu u koji je uvid imao Financial Times, mjere ciljaju na "situacije gdje  porezni obveznici djeluju suprotno od sadašnje svrhe zakona, koristeći prednosti dispariteta među nacionalnim poreznim sustavima". Takvim metodama porezni obveznici mogu se okoristiti od nižih poreznih stopa ili osigurati da njihov prihod ostane neoporeziv", dodaje se u dokumentu. Mjere navodno slijede preporuke Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) i ocijenjene su kao najkonkretniji potez EU u borbi protiv poreznih akrobacija velikih kompanija.

Podsjetimo, problem je postao evidentan nakon afere LuxLeaks koja je izbila netom nakon što je bivši dugogodišnji luksemburški premijer Jean-Claude Juncker postao predsjednik Europske komisije. Dokumenti koji su "iscurili" u aferi pokazali su kako je luksemburška vlada tijekom 20 godina sklopila cijeli niz posebnih sporazuma s ukupno 340 multinacionalnih kompanija, od Ikee do Pepsija. Sporazumi su im omogućili snižavanje oporezivanja na ponekad simbolične svote od jedan posto. Skandal je posebno bio popraćen bijesom javnosti koja je nakon europske dužničke krize osjetila mjere štednje. Osim Luksemburga, slične sporazume sklapala je i Nizozemska te Irska. 

Test za zemlje-članice
O irskom sporazumu s Appleom otvorena je i službena istraga, a prošloga je tjedna šef te kompanije Tim Cook posjetio Bruxelles i sastao se s europskom povjerenicom za tržišno natjecanje Margrethe Vestager lobirao prije njezine odluke. Moscovicijev prijedlog trebat će podršku svih 28 članica da bi postao dokument sa zakonskom snagom. Prihvaćanje u nacionalnim parlamentima je ključno za rješavanje ovog problema, smatra njemački europarlamentarac Sven Giegold."Države-članice sada se suočavaju s ispitom koliko su ozbiljne u suzbijanju izbjegavanja plaćanja korporativnog poreza i trebaju usvojiti novu direktivu u roku godine dana", izjavio je Giegold za Financial Times. "Europski građani ne mogu još dugo razumjeti zašto njihovi lideri ne pokreću ključne reforme", dodao je njemački europarlamentarac.

Komentirajte prvi

New Report

Close