Europska komisija pojednostavljuje spajanja

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2013. u 22:00
Joaquín Almunia, potpredsjednik EK/REUTERS

Novi postupak smanjit će administrativno opterećenje i troškove kompanija.

Bruxelles Europska komisija usvojila je regulatorni paket čiji je cilj pojednostavljivanje postupka revizije dogovorenih spjanja.

Zahvaljujući njemu kompanijama će se omogućiti da se ubrzaju postupci spajanja u kojima nema indikacija da bi moglo doći do poremećaja tržišne utakmice. Tako će kompanije sada predavati manje dokumentacije nego ranije, a Komisija će moći odobriti spajanja bez dugotrajnih postupaka istraživanja učinka na potrošače, konkurenciju i druge zainteresirane strane. Kako javljaju iz Komisije povisit će se razina tržišnog udjela koja se kvalificira za pojednostavljeni postupak pri kompanijama koje će zajedno držati 20 posto u slučaju horizontalnog preklapanja, zatim na 30 posto u slučaju vertikalnog preklapanja, a u slučaju da zajednički tržišni udjel dviju kompanija koje se spajaju iznosi između 20 i 50 posto, no povećanje tržišnog udjela uslijed spajanja je malo, takvo spajanje će se također kvalificirati za pojednostavljen postupak. "Paket posjednostavljenog spajanja pokazuje da slušamo naše dioničare.

Riječ je o najopsežnijoj reformi postupka spajanja koje će biti mnogo jednostavnije. To će smanjiti administrativno opterećenje i troškove za biznis u vrijeme kada mu je to najpotrebnije", poručio je povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquín Almunia, povjerenik za tržišno natjecanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close