Softverskom stručnjaku u Berlinu plaća 60.000 dolara, a u San Franciscu 130.000 dolara godišnje

Autor: Tomislav Pili , 02. prosinac 2017. u 10:05
Tehnološki sektor 'starog kontinenta' privlači računalne stručnjake, ali i rekordne iznose kapitala/Thinkstock

Mogućnost da iduća kompanija koja će diktirati trendove u industriji dođe iz Europe nikada nije bila veća, ističe se u analizi Atomica.

Europa postaje najdinamičnije područje u svijetu kada je tehnološki sektor u pitanju te je stvorila preduvjete da iznjedri "novi Google".

Kako stoji u istraživanju investicijske tvrtke Atomico koja se bavi rizičnim ulaganjima u tehnološke tvrtke, uz rekordan iznos kapitala koji će ove godine privući europski tehnološki sektor, zatim iskusne poduzetnike, rastući broj stručne radne snage te poboljšani regulatorni okvir, veliki europski gradovi postali su tehnološka središta relevantna i u globalnim okvirima. "Mogućnost da sljedeća kompanija koja će diktirati trendove u industriji dođe iz Europe – i postane jedna od najvrednijih kompanija na svijetu – nikada nije bila veća", ističe Tom Wehmeier, direktor istraživanja u Atomicu. 

Polovica ICO-a
Uspon europskih tehnoloških tvrtki dobro oslikava slijevanje kapitala iz cijelog svijeta. U europske tehnološke kompanije ove će se godine uložiti 19,1 milijarda dolara, 33 posto više nego lani. Pri tome je posebno znakovit podatak da je Europa u posljednje tri godine privukla gotovo polovicu kapitala prikupljenog putem inicijalnih ponuda coina (ICO).

 

19,1 mlrd.

dolara ove će godine biti uložena u europske tehnološke tvrtke

Naime, od 2014. tvrtke sa sjedištem na "starom kontinentu" privukle su 1,76 milijardi dolara ili 46 posto globalno prikupljenog kapitala putem ICO-a. Za usporedbu, američke tvrtke privukle su 28 posto, odnosno 1,08 milijardi dolara. Od novca koji je otišao u Europu, švicarski startupi privukli su 47 posto ili 828 milijuna dolara. Radi se uglavnom o tvrtkama registriranima u kantonu Zug, poznatom po niskim porezima. Švicarsku slijede Njemačka i Austrija, pa je u "germanski klub" otišlo tri puta više kapitala iz ICO-a nego u srednju i istočnu Europu.  

Veći bazen stručnjaka
Velika europska prednost u odnosu na Ameriku je i veći broj stručnjaka koji rade za niže plaće. Europski bazen računalnih stručnjaka sada broji 5,5 milijuna ljudi, dok ih je u SAD-u zaposleno 4,4 milijuna. To se može objasniti i činjenicom da europska sveučilišta "proizvode" daleko veći broj doktora znanosti u STEM područjima. Tako je 2014. u Europi doktorirala 58.941 osoba, a u SAD-u njih 28.328.

Iako je London s 303.594 programera zadržao titulu europskog grada s najviše zaposlenih IT-ovaca, na razini država Njemačka je s 837.398 programera smijenila Ujedinjeno Kraljevstvo gdje radi 813.500 stručnjaka. Iako plaće europskih programera u posljednje vrijeme rastu, i dalje su za 30 do čak 150 posto niže od primanja svojih kolega u Silicijskoj dolini. Softverski stručnjak u Berlinu prosječno zarađuje oko 60.000 dolara godišnje dok se na području San Francisca tu vrstu stručnjaka plaća i 130.000 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close