Europa se žali na američke carine

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2018. u 21:59
Traže trajno izuzeće/REUTERS

Bruxelles pokrenuo postupak pred Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Europska unija odlučila je slijediti primjer Kine, uloživši žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) na američke carine na uvoz čelika i aluminija.

"Budući da kao izvoznik imamo značajan interes u tom slučaju, Europska unija traži konzultacije sa Sjedinjenim Državama" radi dogovora o "zaštitnim mjerama", navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici WTO-a.

Bruxellesu ističu da žele da konzultacije započnu "što prije". "EU i SAD pokrenule su raspravu o toj temi. Kontakti su uspostavljeni na više razina, posebno o pitanju prekomjernih kapaciteta u sektorima čelika i aluminija", kazao je za AFP neimenovani izvor u Europskoj komisiji.

"U tim raspravama Europska komisija inzistira na potpunom i bezuvjetnom izuzeću od najavljenih carina na čelik i aluminij", dodao je izvor. Američki predsjednik Donald Trump potpirio je u ožujku strah od trgovinskog rata odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija, usmjerenih ponajprije na Kinu ali i na zemlje Europske unije.

Kina je 5. travnja uložila žalbu WTO-u, ali je Peking išao preko WTO-ova tijela za rješavanje sporova, napominje AFP.

Bruxelles pak u žalbi WTO-u ističe da će cilj rasprava sa SAD-om biti "razmjena mišljenja i zahtjev za objašnjenjem predloženih mjera" kao i postizanje "dogovora o mogućnostima" zaštite, u skladu s WTO-ovim sporazumom o zaštitnim mjerama.

Komentirajte prvi

New Report

Close