Europa osudila ubojstvo Borisa Nemcova

Autor: Poslovni.hr , 28. veljača 2015. u 12:08
Foto: Maurizio Gambarini/DPA/PIXSELL

Čelnici Europske unije, Njemačke i Francuske osudili su u subotu ubojstvo ruskog oporbenog političara Borisa Nemcova te zatražili hitnu istragu i otkrivanje počinitelja tog zločina.

Čelnici Europske unije, Njemačke i Francuske osudili su u subotu ubojstvo ruskog oporbenog političara Borisa Nemcova te zatražili hitnu istragu i otkrivanje počinitelja tog zločina.

Šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini izrazila je "zgražanje zbog okrutnog ubojstva" ruskog oporbenog političara i bivšeg zamjenika premijera Nemcova, pozivajući ruske vlasti da provedu "sveobuhvatnu, brzu i transparentnu" istragu.

Nemcov je ubijen "neposredno prije prosvjeda koji je organizirao za 1. ožujka protiv učinaka gospodarske krize i sukoba u Ukrajini", kazala je Mogherini.

Bio je "žestoki branitelj moderne, prosperitetne i demokratske Ruske Federacije, otvorene svijetu", odala mu je počast Mogherini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je "konsternaciju kukavičkim ubojstvom" Nemcova i pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da "se pobrine da slučaj bude rasvijetljen a počinitelji kažnjeni".

Francuski predsjednik Francois Hollande osudio je u subotu "odvratno ubojstvo" ruskog oporbenog političara, "hrabrog i neumornog branitelja demokracije te gorljivog borca protiv korupcije".

Nemcov, glasni kritičar predsjednika Putina i ruske uloge u ratu u Ukrajini, ubijen je u petak kasno navečer usred Moskve u neposrednoj blizini Kremlja. Pogođen je s četiri metka u leđa dok je bio u šetnji mostom preko rijeke Moskve s jednom Ukrajinkom koja u napadu nije ozlijeđena.

Nakon tog ubojstva u mafijaškom stilu koje je podsjetilo na kaotične devedesete godine prošlog stoljeća u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza, službeni Kremlj je najavio temeljitu istragu i odbacio bilo kakvu umiješanost u zločin.

Komentirajte prvi

New Report

Close