Europa nezadovoljna drugom odgodom Trumpovih carina

Autor: Tomislav Pili , 01. svibanj 2018. u 22:00
Argentina, Australija i Brazil dobili su trajno izuzeće od nameta na čelik i aluminij, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća/FOTOLIA

Bruxelles traži trajno izuzeće od carina jer smatra da Europa nije kriva za prekapacitiranost globalne metalurške industrije.

Bruxelles i Berlin nimalo nisu zadovoljni već drugom odgodom uvođenja američkih carina na čelik i aluminij koje je u ponedjeljak objavio predsjednik Donald Trump i traže trajno izuzeće.

Bijela kuća odgodila je do 1. lipnja uvođenje carina za Europsku uniju, Kanadu i Meksiko. Odluka je objavljena svega nekoliko sati prije isteka prvog privremenog izuzeća. 

I dalje 'na ledu'
Dok su Europa, Kanada i Meksiko i dalje "na ledu", Argentina, Australija i Brazil trajno će biti pošteđeni nameta prilikom izvoza čelika i aluminija na američko tržište, objavila je Trumpova administracija. U obrazloženju odluke američka je vlada navela kako će s Europskom unijom, Kanadom i Meksikom u idućih 30 dana nastaviti pregovore koji će se fokusirati na kvote.

Reutersov izvor unutar Bijele kuće ističe kako neće biti i treće odgode uvođenja carina nakon isteka roka 1. lipnja. Podsjetimo, Trump je 23. ožujka – pozivajući se na zakonske odredbe o nacionalnoj sigurnosti još iz 1962. godine – objavio da će SAD uvesti carine od 25 posto na uvezeni čelik te od 10 posto na aluminij. Bijela kuća traži da se u pregovorima sa zemljama koje izvoze čelik i aluminij u SAD redefiniraju uvozne kvote.

Prva je na to pristala Južna Koreja koja će izvoz čelika smanjiti za trećinu u odnosu na lanjske isporuke. Zauzvrat je već dobila trajno izuzeće od carina na čelik, ali ne i na aluminij. Trumpove carine odmah po najavi dovele su do porasta tenzija s najvažnijim američkim trgovinskim partnerima. Štoviše, za Europsku uniju američki motiv – odnosno izgovor – zaštite nacionalne sigurnosti krajnje je upitan. U priopćenju objavljenom u utorak Europska je komisija pozdravila odluku o još jednoj odgodi.  

Nesigurnost u industriji 
Međutim, odgoda donosi daljnju nesigurnost metalurškoj industriji koja već osjeća negativne posljedice američkih planova, dodaje izvršno tijelo EU-a. "Europska unija treba biti potpuno i trajno izuzeta od tih mjera koje se ne mogu opravdati pitanjem nacionalne sigurnosti", stoji u priopćenju Bruxellesa. Glavni je europski argument da taj blok nije "kriv" za prekapacitiranost globalne metalurške industrije te stoga ni ne treba biti kažnjen uvoznim carinama.

Europa, uz Kanadu i Meksiko, za sada ne pristaje na kvote kako bi zadobila trajno izuzeće. S najnovijom američkom odlukom nisu sretni ni u industrijskoj lokomotivi Europe, Njemačkoj. Vlada i dalje očekuje da Europa bude trajno izuzeta, izjavila je zamjenica glasnogovornika Martina Fietz. "Ni Europska unija ni SAD nemaju interesa u eskalaciji tenzija u trgovinskim odnosima, a profitirati mogu samo u daljnjem produbljivanju tih odnosa", izjavila je Fietz.

Komentirajte prvi

New Report

Close