Euro ojačao prema dolaru i jenu nakon španjolskih izbora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2012. u 17:43
EPA

Izostanak nepovoljnih vijesti iz Europe trebao bi pomoći euru barem zasad, kazao je Richard Falkenhall.

Euro je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru, a nakratko je dosegnuo i najvišu razinu u pet i pol mjeseci prema jenu, zbog optimizma u vezi Španjolske nakon pobjede stranke španjolskog premijera na regionalnim izborima proteklog vikenda.

Euro je u takvim okolnostima ojačao prema dolaru 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3067 dolara. Zajednička valuta ojačala je više od jedan posto prema jenu, na 104,4 jena, najvišu razinu u posljednjih pet i pol mjeseci. I dolar je bio na dobitku prema jenu, ojačavši 0,7 posto na 79,85 jena, što je njegova najviša razina od sredine srpnja. Izjave visokih dužnosnika Europske središnje banke (ECB) također su poduprle potražnju za zajedničkom valutom. Joerg Asmussen ustrajao je na bančinoj predanosti da poduzme sve što je u njezinoj moći kako bi pokazala da je euro nepovratan proces.

"Došlo je do blagog olakšanja nakon što su regionalni izbori proteklog vikenda u Španjolskoj dobro prošli pa smo time došli korak bliže španjolskoj predaji zahtjeva. Držim da se trgovina odvija temeljem očekivanja da će se to u nekom trenutku i dogoditi", kazao je Tom Levinson, valutni strateg u banci ING. Narodna stranka španjolskog premijera Mariana Rajoya pobijedila je na izborima u matičnoj pokrajini Galiciji, čime je uklonjena potencijalna prepreka njegovoj predaji zahtjeva za pomoći.

Očekivanja da će Španjolska podnijeti zahtjev za pomoći, što bi omogućilo ECB-u početak kupovine njezinih državnih obveznica te zemlje, posljednjih mjeseci podupiru uzlet eura, premda ograničen zbog neizvjesnosti oko vremenskog okvira za predaju zahtjeva. "Izostanak nepovoljnih vijesti iz Europe trebao bi pomoći euru barem zasad", kazao je Richard Falkenhall, valutni strateg u banci SEB u Stockholmu.

Japansku valutu snažno je pogodilo najnovije izvješće o vanjskotrgovinskoj razmjeni koje je pokazalo oštar pad japanskog izvoza u rujnu. Taj bi podatak po ocjeni tržišnih sudionika mogao biti dodatni argument središnjoj banci prilikom razmatranja novih monetarnih poticaja na skorašnjem redovnom sastanku.

Komentirajte prvi

New Report

Close