EU želi jedinstvenu cijenu ruskog plina za sve članice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. svibanj 2014. u 14:37
Thinkstock

“Želimo jedinstvenu cijenu plina na zajedničkom europskom tržištu”, rekao je Oettinger na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Tuskom.

Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger rekao je u petak u Varšavi da EU želi jedinstvenu cijenu za ruski plin za sve države članice, dodajući da bi zajednička europska plinska infrastruktura trebala uključivati Ukrajinu, Gruziju i jugoistočnu Europu.

Oettinger je to kazao nakon sastanka s poljskim premijerom Donaldom Tuskom, koji zagovara uspostavu europske energetske unije i zajedničku kupnju ruskog plina, a uoči sastanka s Rusijom i Ukrajinom o sigurnosti isporuke plina Europi.

"Želimo jedinstvenu cijenu plina na zajedničkom europskom tržištu", rekao je Oettinger na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Tuskom.

"Članice EU-a ne mogu i neće pristati na igru 'podijeli i vladaj' ili nešto u tom stilu što želi Moskva", rekao je.

Države članice EU-a sada kupuju ruski plin na osnovi bilateralnih ugovora s Moskvom i plaćaju različite cijene. Zajednički pristup poboljšao bi im pregovaračku poziciju i snizio cijene.

"Imamo velike razlike u cijeni plina. Što je veći udio ruskog plina i veći ruski monopol, to su cijene veće", rekao je.

Oettinger je također kazao da bi Europa trebala imati paneuropske mreže za prirodni plin i električnu energiju, uključujući više konekcija između država te više diverzificirati uvoz energije.

"Infrastruktura kad je riječ o plinu i tranzitu energije trebala bi biti paneuropskog karaktera i trebala bi također uključivati Ukrajinu, Gruziju i zapadni Balkan", rekao je. "Želimo dokazati svoju solidarnost s Ukrajinom."

Komentirajte prvi

New Report

Close