EU zabilježila vanjskotrgovinski suficit

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2013. u 14:40
Thinkstock

Svih 27 zemalja Europske unije uveljači ove godine zabilježilo je suficit od 1,8 milijardi eura, dok je u veljači prošle godine zabilježen minus od 13,1 milijardu eura

Eurozona je u veljači ove godine zabilježila višak u vanjskotrgovinskoj razmjeni od 10,4 milijardi eura, što je gotovo 10 puta više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju prve procjene Eurostata. Svih 27 zemalja Europske unije u isto je vrijeme zabilježilo suficit od 1,8 milijardi eura, dok je u veljači prošle godine zabilježen minus od 13,1 milijardu eura. EU je u siječnju ove godine zabilježio minus od 16,8 miljardi eura, a 17 zemalja eurozone u istom je mjesecu zabilježilo nešto manji minus od 4,7 milijardi eura. Gledajući u relativnom omjeru u odnosu na prethodni mjesec,  izvoz u svim članicama EU u veljači je u odnosu na siječanj ove godine pao 0,1 posto, dok je izvoz pao po nešto većoj stopi od 2,3 posto. Brojke nešto bolje stoje u eurozoni čiji je izvoz neznatno rastao 0,1 posto, a uvoz pao 2,1 posto.

Izvoz iz EU u siječnju je rastao prema svim najvećim trgovinskim partnerima, izuzev Indije gdje je pao po stopi od 10 posto. Najveća stopa rasta od 13 posto zabilježena je u Turskoj,a slijede Rusija s 11-postotnim rastom te Norveška s 10 posto rasta. Turska je, s druge strane, na vodećem mjestu kao najveći izvoznik u EU pa je tako zabilježen 11-postotni rast uvoza iz te zemlje, dok je Rusija povećala svoj izvoz u EU sedam posto. Najveći pad među uvoznim zemljama zabilježili su Norveška i Japan odakle je EU uvezla 12 posto manje dobara nego u siječnju 2012. godine. Osim toga, trgovinski suficit raste s SAD-om (+5,9 milijardi eura) i Švicarskom (+5,6 milijardi eura), dok se deficit povećava u trgovini s Kinom (-14,5 milijardi eura).

Kada se usporede pojedinačni podaci zemalja članica, najveći višak zabilježen je u Njemačkoj (+13,6 milijardi eura), Nizozemsko j (+4,8 milijarde eura) te Irskoj (+2,3 milijardi eura). Velika Britanija zabilježila je najveći deficit vanjskotrgovinske bilance od 8,9 milijardi eura, a slijede je Francuska (-8,2 milijarde eura) i Španjolska (-3,2 milijarde eura).  

Komentirajte prvi

New Report

Close