EU uvodi nove sankcije protiv Sirije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. listopad 2012. u 08:24
EPA

Novim krugom europskih sankcija, zabranit će se europskim tvrtkama uvoza oružja iz Sirije.

 Europska unija pooštrit će sankcije protiv sirijske industrije oružja i proširiti zabranu putovanja u Europu sirijskim dužnosnicima, kako bi se zatvorio dotok novca predsjedniku Bašaru al-Asadu, kazali su diplomati u četvrtak.

Vlade Europske unije postigle su preliminarni sporazum o mjerama koje trebaju zatvoriti dotok novca potrebnog Asadu za financiranje vojske s kojom dulje od 18 mjeseci pokušava ugušiti narodnu pobunu protiv njegove vlade. Nove sankcije bit će službeno odobrene na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Luxembourgu u ponedjeljak a odnosit će se na sirijske zrakoplovne tvrtke, industriju oružja i vladu, rekli su diplomati. Nove mjere Bruxellesa dolaze u trenutka kada Zapad pokušava osmisliti rješenje za prekid nasilja u Siriji, ili oblikovati sankcije koje bi mogle značajno utjecati na sirijsku vladu i prisiliti je da zaustavi nasilje protiv ustanika. Oko 30.000 ljudi poginulo je u više od 18 mjeseci od početka ustanka.

Novim krugom europskih sankcija, zabranit će se europskim tvrtkama uvoza oružja iz Sirije, kao i prijevoz ili osiguranje sirijskih prodaja, čime se nadopunjuje embargo na prodaju oružja Damasku. "To je već odobreno", rekao je jedan diplomat EU-a. Sirijskim zrakoplovnim kompanijama više neće biti dopušteno slijetanje u europskim zračnim lukama.

Za dodatnih 28 sirijskih dužnosnika, uključujući i vladine ministre koji još nisu obuhvaćeni sankcijama, bit će zabranjena putovanja u Europu, a sva njihova imovina u europskim zemljama bit će zamrznuta.

Komentirajte prvi

New Report

Close