EU ulaže 100 milijardi eura u strateške sektore

Šefica EK-a Ursula von der Leyen/REUTERS Šefica EK-a Ursula von der Leyen/REUTERS

Europski fond za budućnost, engleskog naziva European Future Fund, financirale bi članice, a ulagao bi u strateške sektore u kojima Europska unija kaska za divovima poput Applea, Googlea, Facebooka, Amazona...

Bruxelles razmatra plan državnog fonda vrijednog 100 milijardi eura za potporu europskim tvrtkama kojima su konkurenti divovi poput američkog Applea i Googlea te kineske Alibabe. Europski fond za budućnost, engleskog naziva European Future Fund, financirale bi članice, a ulagao bi u strateške sektore u kojima EU kaska za globalnim rivalima, stoji u internom dokumentu danom na uvid The Financial Timesu.

Nacrt fonda dio je lepeze koje su europski dužnosnici predstavili kao moguće politike novoj šefici Europske komisije Ursuli von der Leyen koja petogodišnji mandat preuzima 1. studenog, no zasad nije dio službene politike.

Stvaranje fonda koji računa i na privatni kapital bio bi najsmjeliji odgovor na traženja Francuske i Njemačke da Europa agresivnijim mjerama zaštiti svoje kompanije od nelojalne konkurencije.

Upozorava se da su kompanije izvan EU s "financijskim sredstvima bez presedana u mogućnosti uništiti postojeću dinamiku inovacija i industrijsku poziciju EU industrije".

Navode se tehnološki divovi  Google, Apple, Facebook i Amazon, te  Baidu, Alibaba i Tencent koji su se konkurencije riješili preuzimanjima te sada "upravljaju globalnom digitalnom agendom".

"Europa nema takvih kompanija. To predstavlja rizik za rast, radna mjesta i europski utjecaj u ključnim strateškim sektorima", ističe se.

Prioriteti

Jačanje lidera u inovacijama
Fokus fonda trebao bi biti na dugoročnoj kupnji udjela u tvrtkama u strateškim sektorima, a prioriteti ulaganja u razvoj te jačanje lidera u inovacijama. Iako bi vjerojatno Pariz i Berlin poduprli plan, upitne su zemlje poput Danske koje se protive labavljenju propisa o konkurenciji i "biranju pobjednika".

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve