EU traži da se na Uber i Airbnb gleda prijateljskije

Autor: Tomislav Pili , 01. lipanj 2016. u 14:22
Uberu je zabranjen rad u dijelu europskih država/Reuters

Smjernice imaju za cilj potaknuti članice EU-a da razmotre regulativu i ujednače pristup prema toj vrsti kompanija.

Europska komisija (EK) priprema smjernice u kojima će tražiti od država-članica da "prijateljskije" postupaju s kompanijama iz ekonomije dijeljenja, poput Ubera ili Airbnb-a. Prema navodima Financial Timesa, Bruxelles će sutra predstaviti smjernice koje bi trebale harmonizirati postupanje prema takvim kompanijama, često vrlo različito od države do države.

Rijetko gdje dobrodošli
Tako je američki Uber dobrodošao u Velikoj Britaniji što se tiče institucija, a se u Francuskoj menadžerima te kompanije za dijeljenje taksi vožnji prijetilo zatvorom. Uberu je zbog neusklađenosti s regulativom o taksi djelatnosti djelomično zabranjen rad u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj i već spomenutoj Francuskoj. Slična je situacija i sa servisom za iznajmljivanje nekretnina Airbnb gdje su berlinske gradske vlasti zaprijetile da će kazniti svakoga tko iznajmljuje stan ili kuće preko te platforme s najviše 100.000 eura. Europska komisija na takve poteze i ranije nije gledala blagonaklono, a u berlinskom je slučaju navela kako je takve poteze "općenito teško opravdati".

 

100tisuća

eura kazne može se dobiti u Berlinu zbog Airbnb-a

O briselskim simpatijama za ekonomiju dijeljenja svjedoči i lanjska izjava povjerenice za industriju i unutarnje tržište Elzbiete Bienkowske koja je usporedila kritičare Ubera s protivnicima uvođenja tiskarskog stroja u srednjem vijeku. Zbog neugodnosti koje je doživio u nekoliko država Uber se već žalio Bruxellesu, pa je otvorena i službena istraga čiji bi rezultati trebali biti poznati kroz nekoliko mjeseci. Smjernice koje priprema EK imaju za cilj potaknuti zemlje-članice da razmotre svoju regulativu koja se tiče kompanija iz ekonomije dijeljenja. Koherentna regulativa u svih 28 članica rezultirala bi velikim poticajem komapnijama iz tog sektora jer više ne bi bilo potrebe da se u svakoj članici kreće u novu bitku s regulatorima.

Zabrana kao zadnja opcija
Drugi je cilj učiniti korištenje usluga takvih kompanija sigurnijima. Zabrana rada kao što je bio Uberov slučaj ostavila bi se samo kao posljednja mogućnost, stoji u nacrtu smjernica u koji je uvid imao Financial Times. S druge strane, neke odredbe neće razveseliti kompanije ekonomije dijeljenja iz Silicijske doline.  

Naime, jedna od odredbi traži da osobe koje rade, primjerice za Uber, budu tretirani kao zaposlenici što je bio jedan od najvećih problema u dosadašnjem radu te kompanije. No, harmonizacija pravila ima za cilj zatopliti odnose između Europe i SAD-a po pitanju ekonomije dijeljenja. Prošle godine je američki predsjednik Barack Obama optužio Europsku uniju kako je njezina regulativa dizajnirana sa ciljem da našteti američkim komercijalnim interesima, podsjeća Financial Times.

Komentirajte prvi

New Report

Close