EU smatra Referendum na Krimu ilegalnim, SAD ne priznaje rezultate referenduma

Autor: Agencija VLM , 17. ožujak 2014. u 09:55
Foto: Reuters

Putin je, tvrdi Kremlj, Obami rekao da da je referendum legitiman.

Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije danas razgovaraju o daljnjim sankcijama protiv Rusije nakon što je referendumom na Krimu izglasano odcjepljenje od Ukrajine, javlja BBC. Blok od 28 zemalja razmatra zabranu viza i blokiranje imovine dijela ruskih dužnosnika.

Gotovo 97 posto glasača na Krimu podržalo je pripojenje Rusiji, a Moskva je poručila kako će prihvatiti rezultate referenduma. S druge strane,  Europska unija i SAD poručuju kako je referendum na Krimu ilegalan.

Nove vlasti na Krimu tvrde kako su ruske trupe stigle nakon što je ukrajinski predsjednik, proruski orijentiran Viktor Janukovič protjeran nakon uličnih prosvjeda. Kremlj pak poriče slanje vojske na Krim te naoružane muškarce u odorama bez oznaka opisuje kao 'krimske obrambene snage'.

Obama Putinu: SAD ne priznaje rezultate referenduma

Američki predsjednik Barack Obama jučer je telefonskim putem ruskom kolegi Vladimiru Putinu poručio da SAD ne priznaje rezultate referenduma o odcjepljenju Krima, prenosi Reuters.

Obama je upozorio kako je Washington spreman uvesti sankcije Moskvi. Poručio je Putinu kako se ukrajinska kriza još uvijek može razriješiti diplomatskim putem, ali Rusija mora zaustaviti vojne napade na ukrajinski teritorij.

Putin je, tvrdi Kremlj, Obami rekao da da je referendum legitiman, a lideri su se složili da moraju surađivati s ciljem stabilizacije Ukrajine. Također su se složili o potrebi slanja međunarodnih promatrača u Ukrajini.

"Obama je naglasio da Rusija svojim potezima krši suverenost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine te da smo, u koordinaciji s našim europskim partnerima, spremni uvesti nove cijene Rusiji za njezine poteze", izvijestili su iz Bijele kuće.

Komentirajte prvi

New Report

Close