EU raspravlja kako zaustaviti kinesko širenje

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2019. u 21:59
Foto: Reuters

Europski lideri zabrinuti skokom kineskih preuzimanja kompanija u ključnim sektorima.

Na sastanku europskih lidera u četvrtak u Bruxellesu, uz pitanje brexita, raspravljalo se i o načinima ograničavanja kineskog širenja u europskom gospodarstvu koje ne prati recipročan prodor europskih kompanija u Kini.

Kako navodi Reuters, na večeri nakon službenog dijela sastanka Europskog vijeća šefovi država i vlada članica po prvi su puta raspravljali kako se “uhvatiti ukoštac” s Pekingom. Naime, u jeku američko-kineskog rivalstva na ekonomskom i vojnom planu, Europska unija pokušava pronaći “srednji put”. “Europsko tržište u potpunosti je otvoreno. Kina nije, i to otvara mnoštvo pitanja”, izjavio je prije sastanka potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen. Dodao je kako se drugo gospodarstvo svijeta više ne može pozivati na posebni status zemlje u razvoju radi zaštite svog tržišta.

Prema nacrtu zajedničke izjave u koju je Reuters imao uvid, EU će postaviti Kini rokove do kojeg se vlada u Pekingu mora očitovati o prijedlozima liberalizacije trgovine i ulaganja koje je ranije odbila. Prema svemu sudeći, Europa je na pragu velikog zaokreta u ekonomskim odnosima prema azijskom divu.

“U prošlosti Europskoj uniji bilo je iznimno teško oblikovati jasnu strategiju prema Kini, a dosadašnji politički dokumenti nisu bili strateški koherentni”, ističe Duncan Freeman iz istraživačkog centra EU-Kina na College of Europe. Da se nešto mijenja u europskom pristupu svjedoči i formulacija u zajedničkoj izjavi gdje je Europska komisija nazvala Kinu “sistemskim konkurentom”. Tenzije izaziva kineska sporost u otvaranju gospodarstva, zatim skok kineskih preuzimanja u ključnim sektorima te dojam da Peking nije toliko predan slobodnoj trgovini kao što službeno proklamira.

Ekonomska istraživanja pokazuju da su kineske barijere europskim kompanijama mnogo veće od protumjera EU-a. No, implementacija budućeg pristupa prema Kini ovisi o stavu dijela država, poput Italije koja se pridružuje Novom putu svile. K tome, ključnu članicu EU-a, Njemačku, s jedne strane brine nepoštena konkurencija kineskih kompanija, ali s druge strane zagovara i bliskije odnose s Pekingom.

Komentirajte prvi

New Report

Close