EU protiv prodaje državljanstva

Autor: Tomislav Pili , 13. kolovoz 2018. u 22:00
Ruski ulagači najviše dolaze na Cipar i Maltu/FOTOLIA

Europsku komisiju najviše zabrinjavaju zahtjevi ruskih državljana iza kojih ponekad stoji i sumnjivi kapital.

Zbog navale ruskog kapitala – ponekad i sumnjivog porijekla – opcija dodjele državljanstva zauzvrat investicija u osam europskih država našla se pod povećalom Europske komisije.

Kako je Financial Timesu izjavila Věra Jourová, europska povjerenica za pravosuđe, Europska komisija zatražit će od članica koje imaju takvu opciju postroženu proceduru dodjele državljanstva. "Nemamo ovlast zabraniti takve prakse, ali imamo obvezu uvesti visoke zahtjeve kako bi članice bile opreznije", pojasnila je Jourová. Dodala je kako u slučaju bilo kakve sumnje da iza zahtjeva za dodjelu državljanstva stoji sumnjivi kapital, zahtjev mora biti odbijen.

"Kupiti državljanstvo" može se u osam država EU-a – Austriji, Cipru, Grčkoj, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Malti i Portugalu. Ukoliko investitor iz neke države izvan EU želi uložiti u nekretnine ili obveznice tih država, može tražiti da mu se dodijeli državljanstvo. Bruxelles shvaća da u tom slučaju takvi investitori dobivaju mogućnost slobodnog kretanja unutar schengenskog prostora te je takva opcija podložna i zloupotrebama. Takva strahovanja posebno vrijede u ciparskom i malteškom slučaju, omiljenim destinacijama ruskih investitora.

 

0,1 posto

državljanstava na temelju investicijske opcije dodijeljeno je u 2016. godini

Primjerice, malteško se državljanstvo može dobiti pod uvjetom ulaganja najmanje 650.000 eura u razvojni fond te otočne države, kupnje i najma nekretnina ili kupnje dionica te obveznica za najmanje 150.000 eura. Program je započeo 2014. godine, a prema podacima malteške vlade rezultirao je sa približno 700 investitora – novopečenih Maltežana – koji su zemlji donijeli 590 milijuna eura kapitala. "Treba zabrinuti kada ruski državljanin koji je cijeli život radio na poziciji srednje i visoko rangiranog menadžera odjednom ima novac za kupnju državljanstva na Malti", izjavila je Věra Jourová.

"Želimo da članice rade dubinsko snimanje takvih zahtjeva i onemoguće kriminalcima ulazak u Europu kako bi imali jednaka prava kao i ljudi koji su tu već godinama, zaposleni su, plaćaju poreze i moraju čekati na odobrenje državljanstva", dodala je europska povjerenica.

Kao dio širih napora suzbijanja pranja novca, Europska će komisija ujesen objaviti izvješće u kojem će opcija kupnje državljanstva biti ocijenjena kao nedovoljno restriktivna u pogledu provjere porijekla kapitala. Prema izvješću Transparency Internationala, kupnja državljanstva predstavlja "glavni korupcijski rizik" u EU. Međutim, briselska se "kuka i motika" na tu opciju podigla unatoč Eurostatovom podatku da je od 994.800 dodijeljenih državljanstva u cijeloj Europskoj uniji u 2016. godini, samo njih 0,1 posto dodijeljeno na temelju investicijske opcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close