EU proširio istragu o namještanju kamata i na švicarski franak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. veljača 2013. u 11:42
Joaquin Almunia (Epa)

Regulatori su pokrenuli istragu protiv više od desetak banaka iz cijelog svijeta zbog sumnje da su dogovarale ključne kamatne stope

Europska komisija proširila je istragu o mogućem namještanju ključnih kamatnih stopa poput euribora i libora i na kamatne proizvode za švicarski franak.

Povjerenik EU-a za tržišnu utakmicu Joaquin Almunia kazao je da je istraga fokusirana na niz slučajeva mogućih manipulacija. "Sumnjamo u nedopušteno dogovaranje pojedinih aktera na tržištu financijskih izvedenica – banaka ali i brokera", kazao je Almunia. "Zahvaljujući tim mogućim dogovorima, kojima se narušava ravnopravno tržišno natjecanje kroz manipulacije kamatnim stopama, akteri su mogli na nepošten način ostvariti dodatnu zaradu na svojim tržišnim transakcijama", dodao je.

Američke vlasti nedavno su britanskoj banci Royal Bank of Scotland (RBS) odredile novčanu kaznu zbog sudjelovanja u dogovaranju londonske međubankovne ponudbene kamatne stope libor. Dok su Sjedinjene Države pokretale postupak za svaku banku pojedinačno, europski regulatori nastojat će jednim postupkom obuhvatiti sve osumnjičene za sudjelovanje u kartelu, naglasio je Almunia. Regulatori su pokrenuli istragu protiv više od desetak banaka iz cijelog svijeta zbog sumnje da su dogovarale ključne kamatne stope za međusobne pozajmice koje utječu na kredite i financijske instrumente vrijedne tisuće milijardi dolara.

Euribor je kamata za međubankovne pozajmice u eurozoni a libor ponudbena kamata za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu. Obje odražavaju trošak zaduživanja banaka kod drugih financijskih institucija a temelje se na procjenama koje dostavljaju same banke.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Evo štiva za HNB!a možda su i oni bili u talu[emo_bijesan]!ŽIVJELA UDRUGA “FRANAK”![emo_palacg]

New Report

Close