EU postaje “nestrpljiva” čekajući da se političari u BiH ponovno dogovore

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2015. u 10:54
Foto: Stojan Lasić / VLM / Pixsell

Europska unija postaje nestrpljiva čekajući da se bosanskohercegovački političari usuglase oko izjave kojom bi potvrdili privrženost reformama.

Europska unija postaje nestrpljiva čekajući da se bosanskohercegovački političari usuglase oko izjave kojom bi potvrdili privrženost reformama i time svojoj zemlji otvorili put europskih integracija, upozorila je Maja Kocijančić, glasnogovornica visoke povjerenice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

U izjavi koju u četvrtak prenosi "Dnevni avaz" Kocijančić je kazala kako u Bruxellesu sada "jedva čekaju" da napokon dobiju tekst izjave koja se traži već gotovo dva mjeseca.

"Tekst želimo vidjeti što je prije moguće", kazala je Kocijančić podsjećajući kako je riječ o uvjetu što ga je ranije postavilo Vijeće za vanjske poslove EU kako bi se u BiH napokon pokrenule reforme kojima će se početi rješavati bitni gospodarski i socijalni problemi.

"Usuglašeni tekst izjave preduvjet je za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH", potvrdila je Kocijančić.

Usvajanje načelne izjave i njeno potpisivanje zahtjev je kojega su čelnicima svih važnijih političkih stranaka u BiH ranije ovog mjeseca, tijekom posjeta Sarajevu, prenijeli ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond.

Oni su se tada sastali s predstavnicima čak četrnaest političkih stranaka zastupljenih u državnom i entitetskim parlamentima kako bi ih potaknuli na postizanje kompromisa oko teksta izjave što ga je 31. prosinca prošle godine utvrdilo Predsjedništvo BiH.

Predloženu je izjavu odmah odbacio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je optužio državni vrh za navodno ignoriranje ustavnog ustroja zemlje zamjerajući to što se u izjavi ne spominju izrijekom entiteti. Po njegovu sudu, entiteti su ti koji bi trebali biti nositelji reformi, dok država tu "nema što tražiti".

Šefovi njemačke i britanske diplomacije su nakon siječanjskog posjeta Sarajevu inzistirali na tome da je tekst Predsjedništva BiH dobra osnova i da, uz manje preinake na temelju primjedbi stranačkih lidera, treba biti prihvaćen i potpisan.

"Ovo je šansa koju bi BiH trebala iskoristiti", kazao je tada Steinmeier, a i on i Hammond otvoreno su upozorili kako ta ponuda, kojom se BiH pokušava približiti Uniji, neće biti vječito na stolu.

Stranački lideri iz BiH su se, nakon sastanka sa šefovima njemačke i britanske diplomacije, uglavnom suglasili kako je oko teksta izjave moguće naći kompromis te kako bi ona ubrzo mogla biti prihvaćena i potpisana no dva tjedna nakon toga ništa se nije dogodilo.

"Ja sam sve manje uvjeren da će se to dogoditi", kazao je prošlog tjedna predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Hrvatski član državnog vrha Dragan Čović kazao je pak kako daljnje otezanje s prihvaćanjem izjave nema nikakvoga smisla. Najavio je kako će osobno predložiti da Predsjedništvo BiH ranije usuglašeni radni tekst izjave proslijedi parlamentu koji bi se o njoj očitovao, nakon čega bi izjavu potisali oni politički lideri koji to žele.

Komentirajte prvi

New Report

Close