EU oduzima Googleu, Appleu, MS-u i Amazonu izbor gdje će plaćati PDV

Autor: Bernard Ivezić , 25. ožujak 2014. u 22:01
Građani EU će za kupnju svih digitalnih dobara plaćati PDV u zemlji gdje ih konzumiraju/FOTOLIA

Od 2015. PDV na sve e-knjige, glazbu, softver, web usluge kupljene on-line plaćat ćemo Hrvatskoj.

Dok je u Hrvatskoj prvi ovogodišnji rebalans proračuna potaknuo propitkivanje razloga nastavka pada investicija na lokalnoj razini, govor britanskog ministra financija Georga Osborna o tamošnjem proračunu aktualizirao je diljem Europe radikalan zaokret u načinu na koji će članice EU od 1. siječnja 2015. oporezivati internetske usluge.

EU direktiva 967/2012 utjecat će na cijene elektroničkih knjiga, glazbe, videa, softvera, računalnih igara i web usluga u Hrvatskoj. Prema EU, građani EU će za kupnju svih digitalnih dobara plaćati PDV u zemlji gdje ih konzumiraju, tj. gdje su napravili download. Trenutačno tako funkcionira on-line prodaja između poslovnih subjekata, dok građani EU PDV plaćaju onoj zemlji gdje to odgovara trgovcu.Britanci tvrde kako američke internetske kompanije poput Googlea, Applea, Amazona i Microsofta to koriste tako da PDV (engl. VAT) pri prodaji njihovim državljanima ne plaćaju u Velikoj Britaniji, gdje on iznosi 20 posto, nego primjerice u Luksemburgu, gdje je PDV od tri do 15 posto.

 

20posto

stopa je PDV-a u Velikoj Britaniji

Sa sličnim se problemima suočavaju Njemačka, Francuska, ali i Hrvatska, gdje PDV iznosi 25 posto.Porezni stručnjak Guste Santini kaže da je to logičan korak naprijed s obzirom na to da je ideja PDV-a u svim zemljama Europe takva da ga kupac plaća tamo gdje koristi uslugu ili proizvod. "To rješenje je poštenije za nas, ali svejedno mislim da domaćim tvrtkama neće znatno utjecati na konkurentnost jer je cijela naša porezna politika nepromišljena", kaže Santini.IT stručnjak Radoslav Dejanović naglašava da će provedba, unatoč dobroj namjeri, biti vrlo teška. "Na internetu se sve može zaobići, pa tako i zamagliti lokaciju odakle kupujete", kaže Dejanović.

Prag isporuke

Hrvatska već usklađena?

I dok dio poreznih stručnjaka smatra da Hrvatsku  čeka usklađivanje s EU direktivom, jedan dobro upućeni stručnjak tvrdi kako smo već potpuno usklađeni. "Zaboravlja se da smo uveli tzv. prag isporuke, koji određuje da se svaka inozemna internetska tvrtka koja u Hrvatskoj napravi promet veći od 270 tisuća kuna godišnje mora ovdje prijaviti i platiti PDV, neovisno o tome gdje joj je sjedište", kaže taj stručnjak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Trenutačno tako funkcionira on-line prodaja između poslovnih subjekata, dok građani EU PDV plaćaju onoj zemlji gdje to odgovara trgovcu.”

Mislim da je prvenstveno kupcu u interesu da plati što manji porez. Ovo se može zaobići vrlo jednostavno npr iznajmljivanjem servera lociranog u Aziji u amazon ec2 ili digital ocean cloudu i kupnja digitalnog sadržaja tim putem.

Dali ima smisla plaćati porez i financirati ovaj zloćudni tumor bez smisla i razuma nazvan država Hrvatska i njezine sramote institucije, to je pak drugo pitanje?

New Report

Close