EU odobrila izradu novog plinovoda BiH-Hrvatska

Autor: Poslovni dnevnik , 18. srpanj 2019. u 22:00
Novi pravac će biti u funkciji do 2023. godine/GettyImages

Novi plinovod preko Zagvozda treba osigurati pristup tržištu EU kao i LNG terminalu na Krku.

Tvrtka BH-Gas, koja dobavlja prirodni plin za Bosnu i Hercegovinu, objavila je u četvrtak kako je od tijela Europske unije dobila suglasnost za početak provedbe projekta koji bi plinsku mrežu u BiH trebao povezati s onom u Hrvatskoj na pravcu od Zagvozda preka Posušju te dalje prema središnjoj Bosni i Mostaru.

"Glavno ravnateljstvo EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR) u srijedu je odobrilo početak izrade idejnog projekta za plinovod Južna interkonekcija BiH-Hrvatska", priopćili su iz te tvrtke u kojoj se nadaju kako će novi pravac opskrbe plinom neovisan o Rusiji biti u funkciji do 2023. godine. Suglasnost iz Bruxellesa odnosi se na izradu idejnog projekta i natječajne dokumentacije po pravilima kakva propisuje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kao glavni financijer projekta kroz povoljni kreditni aranžman.

EU će to za sada sufinancirati bespovratnim sredstvima u iznosu od milijun eura a posao izrade početne dokumentacija dodijeljen je konzorciju Mott MacDonald kroz europski CONNECTA projekt. Pripremna dokumentacija trebala bi biti dovršena dokraja iduće godine, a BH-Gas će nakon toga ishoditi urbanističku suglasnost za gradnju plinovoda na teritoriju BiH.

Podsjećaju kako je hrvatska tvrtka Plinacro za svoju dionicu konekcije prema BiH lokacijsku i urbanističku suglasnost dobila još 2018. godine. "BH-Gas je s radošću primio vijest o odobrenju projekta iz Bruxellesa i time se nedvojbeno pokazuje posvećenost svih sudionika u ovom procesu da BiH osigura drugi ulaz prirodnog plina u BiH i time diverzificira svoje izvore i pravce opskrbe", priopćili su iz ove tvrtke. BiH trenutačno potpuno ovisi o ruskom plinu kojega dobavlja kroz jedini postojeći plinovod koji prolazi pravcem preko Mađarske i Srbije. Novi plinovod preko Zagvozda trebao bi osigurati pristup plinskom tržištu EU kao i terminalu za ukapljeni plin na Krku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close