EU na popis za sankcije dodao šefove ruskih obavještajnih službi

Autor: Agencija VLM , 26. srpanj 2014. u 14:41
Thinkstock

Aleksandar Bortnikov i Mihail Fradkov, šefovi obavještajnih službi FSB i SVR, dodani su na popis.

Europska unija danas je objavila kako je proširila opseg sankcija Rusiji na šefove obavještajnih službi. Sankcije su nametnute zbog uloge Rusije u sukobima u Ukrajini između kijevske vlade i proruskih separatista.

Aleksandar Bortnikov i Mihail Fradkov, šefovi obavještajnih službi FSB i SVR, dodani su na popis 15 ljudi i 18 entiteta kojima su zamrznuta sredstva i ograničena putovanja.

Sankcionirani su i šef sigurnosnog vijeća Nikolaj Patrušev, čečenski vođa Ramzan Kadirov, za kojega su u EU rekli da je davao izjave podržavajući aneksiju Krima i pobunu na istoku Ukrajine, te nekoliko vođa separatista iz Ukrajine, prenosi Reuters.

Europska unija jučer je postigla dogovor i o prvim gospodarskim sankcijama za Rusiju, no iz njih je isključena tehnologija za plinski sektor. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy rekao je da će se sankcije na pristup kapitalnim tržištima, oružje i robu visoke tehnologije primjenjivati samo na buduće ugovore, što Francuskoj omogućuje da isporuči helikoptere Mistral koje izrađuje za Rusiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close