EU mora biti spremna na Brexit bez ugovora

Autor: Tomislav Pili , 30. kolovoz 2018. u 21:59
Glavni europski pregovarač Michel Barnier/REUTERS

Europski dužnosnik upozorio da je irska granica najveća prepreka u pregovorima.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije bez sporazuma sve je više sasvim realna opcija, a ne "scenarij iz noćne more", kako ga se donedavno smatralo.

Nakon vijesti da je francuska vlada započela s pripremanjem mjera koje bi trebale suzbiti negativne posljedice Brexita bez sporazuma o budućim odnosima s EU, na takvu je mogućnost u četvrtak upozorio i glavni europski pregovarač Michel Barnier. Gostujući na njemačkom radiju Deutschlandfunk, Barnier je upozorio kako bi se Europska unija trebala dobro pripremiti na sve opcije, što uključuje i neuspjeh pregovora o sporazumu o Brexitu.

Prema njegovim riječima koje prenosi Reuters, pitanje granice Irske i Sjeverne Irske najosjetljivije je u pregovorima. Podsjetimo, radi se o jedinoj kopnenoj granici Velike Britanije i Europske unije, a pregovori moraju pronaći rješenje budućeg graničnog i carinskog režima na toj granici.

Međutim, Barnier smatra kako je moguće pronaći rješenje za to pitanje. Barnier je dan ranije izjavio kako je EU spremna ponuditi Ujedinjenom Kraljevstvu sporazum o bliskim odnosima kakve do sada nije dobila nijedna država u europskom susjedstvu. No, Europa neće dozvoliti da takav sporazum oslabi jedinstveno tržište.

Tu je ponudu europski dužnosnik ponovio i u razgovoru za njemački radio. Do Brexita je ostalo još samo sedam mjeseci, a pregovori o razvodu još nisu dali konkretnog rezultata. Očekuje se stoga da će neslužbeni rok u listopadu biti pomaknut na studeni. Ministar za Brexit Dominic Raab kazao je u parlamentu da je sporazum na vidiku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close