“EU i Velika Britanija postigle financijski dogovor nakon Brexita”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. prosinac 2017. u 09:41
Foto: Reuters

Britanska vlada je u srijedu odbacila “špekulacije” iz britanskih novina da je udvostručila svoju ponudu za odštetu zbog izlaska iz EU-a na oko 50 milijardi eura.

Europska unija postigla je financijski dogovor s Velikom Britanijom pod kojim će London plaćati određeni dio EU proračuna nakon što napusti taj savez, otkrio je u četvrtak europski dužnosnik.

"Službena ponuda još nije poslana, no neslužbeno se dogovorilo do te razine da bi sve trebalo biti u redu osim ako neka strana u posljednjem trenutku ne odustane", otkrio je dužnosnik. 

Europska strana je bila "optimistična" da će se taj dogovor postići, što će EU čelnicima omogućiti da na summitu 14. i 15. prosinca krenu na novu razinu pregovora o odnosima između dva bloka nakon provedbe Brexita. 

Britanska vlada je u srijedu odbacila "špekulacije" iz britanskih novina da je udvostručila svoju ponudu za odštetu zbog izlaska iz EU-a na oko 50 milijardi eura. 

Europski dužnosnik ističe da se nije raspravljalo o konkretnoj brojci jer budući iznos ovisi o mnogim varijablama poput odnosa vrijednosti valuta i relativnom rastu britanskog i europskog gospodarstva. 

Britanija se obvezala isplatiti dogovoreni udio goleme mase budućih proračunskih stavki koje je EU tražio, rekao je dužnosnik dodajući kako se radi o "dogovoru o tome koji postotni udio će Britanija pokriti i koje stavke". 

Dužnosnik je dodao je kako će britanski udio biti znatno manji od 16 posto, što je britanski udio prošle godine od ukupne proizvodnje 28 članica Unije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close