EU hoće ‘pošten komad’ poreza od velikih kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. veljača 2013. u 11:13
Epa

Schaeuble je rekao kako “nije pošteno da multinacionalne kompanije mogu iskoristiti globalizaciju kao sredstvo” da ne plate svoj dio poreza.

Ministri financija Britanije, Francuske i Njemačke u subotu su pokrenuli novu inicijativu kojom će pokušati velike kompanije natjerati da plate pošten porez, a iskorijeniti običaj da vodeće tvrtke plaćaju najmanje.

George Osborne iz Velike Britanije, Pierre Moscovici iz Francuske i Wolfgang Schaeuble iz Njemačke izjavili su da je vrijeme za međunarodnu koordiniranu akciju kojom bi se suzbila praksa seljenja profita iz zemlje u kojoj je kompanija kako bi se drugdje platilo manje poreza. Ta zamisao koju podupire studija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) o posljedicama tzv. premještanja profita, iznesena je javnosti u trenutku kad se države zbog krize trude na svaki način popuniti proračun.

"U osnovi, riječ je o pravnom pitanju. Moramo modificirati zakon", priznao je glavni tajnik OECD-a Angel Gurria. "Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja postalo je način dvostrukog izbjegavanja oporezivanja". "Nijedna zemlja ne može sama", rekao je na konferenciji za novinare na marginama sastanka ministara financija zemalja skupine G20 u Moskvi i naglasio kako cilj incijative nije "napad" na pojedinačne korporativne divove.

Schaeuble je rekao kako "nije pošteno da multinacionalne kompanije mogu iskoristiti globalizaciju kao sredstvo" da ne plate svoj dio poreza, a Moscovici je to pitanje opisao kao "stvar pravednosti prema našim građanima". Po Osborneovim riječima, globalni porezni propisi osmišljeni su prije gotovo stotinu godina na načelima koja je postavila Liga naroda u dvadesetim godinama 20. stoljeća i odonda jedva da su i mijenjani.

"To znači da porezni sustav ne odražava način poslovanja međunarodnih kompanija", dodao je. "Mi hoćemo da poduzeća plaćaju poreze koje mi u državama odredimo. A to nijedna zemlja ne može sama postići. Nijedna država ne može sama stvoriti međunarodni porezni sustav".

Ministri su naglasili da njihov prijedlog podupire i ruski predsjedatelj skupine G20.

Komentirajte prvi

New Report

Close