EU će na proljeće raspravljati o mogućnosti otvaranja pregovora sa Srbijom i Makedonijom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. prosinac 2012. u 08:24
Ilustracija (EPA)

Vijeće za opće poslove prihvatilo je zaključke o proširenju nakon vrlo žive rasprave.

Zemlje članice EU-a obećali su u utorak Srbiji i Makedoniji da će na proljeće proučiti napredak u ispunjavanju uvjeta za početak pristupnih pregovora, ali bez spominjanja konkretnog datuma kada bi mogle odlučivati o početku pregovora.

Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova, prihvatilo je zaključke o proširenju nakon vrlo žive rasprave. Najviše vremena potrošeno je na raspravu o Srbiji i Makedoniji. U prihvaćenim zaključcima kaže se da će Komisija i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton podnijeti izvješće u proljeće 2013. godine o napretku o ispunjavanju postavljenih uvjeta, u prvom redu riječ je o "vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom". Vijeće će o razmotriti napredak u tim pitanjima "s ciljem moguće odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom".

"Vijeće će proučiti izvješće tijekom sljedećeg predsjedništva. Pod uvjetom da ocjena bude pozitivna, Europsko vijeće će pozvati Komisiju da bez odgode podnese prijedlog o pregovoračkom okviru i provede postupak analitičkog pregleda europske pravne stečevine u poglavljima Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost. Vijeće prima na znanje namjeru Komisije da u tom smislu obavi sav potrebni pripremni posao", kaže se u zaključcima. 

Zaključci za Makedoniju su gotovo identični. Komisija će također podnijeti izvješće u proljeće 2013. godine o provedbi reformi te o "poduzetim koracima na promicanju dobrosusjedskih odnosa i postizanju uzajmanog prihvatljivog rješenja za ime zemlje u pregovorima pod okriljem UN-a". Makedonija ima kandidatski status od prosinca 2005. godine, ali zbog spora oko službenog imena zemlje, Grčka ne dopušta početak pregovora. Sada se Grčkoj u kritikama pridružila i Bugarska koja optužuje Makedoniju da ne vodi dobrosusjedsku politiku.

Ista formulacija kao i za Makedoniju i Srbiju prihvaćena je i za mogućnost pokretanja pregovora o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom. U ranijim nacrtima zaključaka za Srbiju i Makedoniju spominjao se lipanj 2013. godine kao datum kada bi se moglo odlučivati o početku pregovora. Spominjanju datuma najviše su se protivile Njemačka i Nizozemska u slučaju Srbije, a Grčka i Bugarska u slučaju Makedonije.

Rezultatom rasprave i zaključcima nije zadovoljna ni Austrija, koja se najviše zauzima za početak pregovora i nastavak proširenja na zapadni Balkan. Državni tajnik u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova Reinhard Lopatka, koji je sudjelovao na ministarskom sastanku, izjavio je da "se moglo postići više, premda je i ovo korak naprijed". Pomoćnik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić, koji je sudjelova na sastanku Vijeća za opće poslove, izjavio je da Hrvatska podržava sve zemlje regije u približavanju EU-u.

"Mi se nadamo samo da će se proces proširenja nastaviti dobrom dinamikom, podržavamo sve zemlje regije u njihovim nastojanjima da što prije postanu članice EU-a", rekao je Marušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close