Estonija potvrdila autentičnost razgovora o snajperistima u Kijevu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2014. u 08:31
Foto: Thinkstock

“Ja mislim da moramo istražiti. Nisam za to čula”, odgovorila je Ashton. Po riječima glasnogovornice, Paet je u tom razgovoru izrazio “zabrinutost zbog situacije na terenu”.

Šef estonske diplomacije Urmas Paet potvrdio je u srijedu sadržaj prisluškivanog telefonskog razgovora s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u kojemu je rečeno da su snajperisti pucali i na prosvjednike i na policiju tijekom dramatičnih događaja u Kijevu 20. i 21. veljače.

"Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Peat jako žali zbog toga što je procurio u javnost razgovor s visokom predstavnicom Catherine Ashton, ali potvrđujemo njegovu autentičnost", rekla je za France Presse glasnogovornica ministarstva Minna-Liiina Lind.

Telefonski razgovor vođen je 26. veljače, kazala je. Paet je bio u Kijevu 25. veljače kako bi se sastao s novom privremenom vladom nakon što su u nasilju, koje je pripisano svrgnutom predsjedniku Viktoru Janukoviču, ubijeni deseci ljudi tijekom prosvjeda na Majdanu.

Estonski ministar je rekao Ashton da je saznao od svojih izvora u Kijevu "da su isti napadači iz zasjede ubijali ljude iz redova jednih i drugih" – prosvjednika i policajaca. "Sve se više misli da nije Janukovič stajao iz tih snajperista nego netko iz nove koalicije", kazao je. "Dosta je problematično što nova koalicija sada više ne želi istražiti što se stvarno dogodilo", istaknuo je.

"Ja mislim da moramo istražiti. Nisam za to čula", odgovorila je Ashton. Po riječima glasnogovornice, Paet je u tom razgovoru izrazio "zabrinutost zbog situacije na terenu".

Snimka telefonskog razgovora objavljena je na internetu a tamo su je navodno postavili agenti službe sigurnosti Ukrajine koji su odani svrgnutom predsjedniku Janukoviču, a koji su prisluškivali njihov razgovor.

Komentirajte prvi

New Report

Close