Estonija i Letonija u ‘alkoholnom ratu’

Autor: Tomislav Pili , 29. svibanj 2019. u 21:59
Ministar financija Martin Helme/REUTERS

Dvije baltičke države natječu se u snižavanju trošarina.

Dvije baltičke države vode pravi "alkoholni rat". Estonija je, slijedeći primjer Litve, prije dvije godine povećala trošarine kako bi obeshrabrila potrošnju alkohola radi javnog zdravlja.

No, treća baltička država Letonija nije slijedila taj trend što je rezultiralo dolaskom Estonaca, ali i Finaca u potrazi za jeftinijim alkoholom.

Međutim, to se negativno odrazilo na estonske proračunske prihode, pa je prema pisanju Bloomberga vlada u Tallinu najavila da će od srpnja sniziti trošarine za četvrtinu. To će, primjerice, bocu votke od pola litre učiniti jeftinijom za 1,5 eura, na šest eura.

"Količina alkohola kupljenog u Estoniji će rasti, a udjel alkohola kupljenog u Letoniji definitivno će pasti", izjavio je estonski ministar financija Martin Helme za javnu televiziju ERR.

No, ni vlada u Rigi ne sjedi skrštenih ruku, pa je poručila kako pažljivo prati estonske poteze te će idućeg tjedna razmotriti politiku trošarina. Prema riječima ministra financija Janisa Reirsa, dodatno snižavanje trošarina na alkohol u Letoniji može se očekivati već ove godine.   

Komentirajte prvi

New Report

Close