Erupcija krize u Venezueli bez utjecaja na tržište naftom

Autor: Tomislav Pili , 01. svibanj 2019. u 22:00
Venezuelanski režim u srijedu je objavio da je na stranu oporbe prešla 'mala skupina' vojnika/Reuters

Analitičari tvrde kako je eskalacija u Venezueli očekivana, a na tržište će daleko veći utjecaj imati američke sankcije Iranu.

Već ionako zaoštrenoj geopolitičkoj situaciji u svijetu koja pritišće naftno tržište sada je dodatni uteg eskalacija u Venezueli, no analitičari smatraju da će ton tržištu ipak primarno dati Iran.

Suprotno očekivanjima, cijene nafte u srijedu su blago oslabile nakon vijesti da se u utorak pobunio dio venezuelanskih oružanih snaga protiv Madurova režima. 

Mršava trgovina
Barelom Brent nafte oko podneva se trgovalo po 0,2 posto nižoj cijeni od 71,94 dolara dok je WTI nafta pojeftinila 0,6 posto na 63,5 dolara. No, valja naglasiti kako je trgovina bila mršava jer je 1. svibanj bio neradni dan na većini tržišta. Prema navodima CNBC-a, razlog padu cijena leži u objavi da su američke zalihe u tjednu do 26. travnja narasle za 6,8 milijuna barela na 466,4 milijuna barela.

Za analitičara naftnog tržišta Davora Šterna Venezuela nije glavni problem koji bi u narednim danima mogao dovesti do rasta cijena nafte. "Stanje u Venezueli već duže vrijeme ima utjecaja na naftno tržište, a ova eskalacija krize na neki je način i očekivana", pojašnjava Štern. Njega mnogo više začuđuje relativno mlaka reakcija tržišta na prošlotjedno ukidanje američkih izuzeća na kupnju iranske nafte za osam država, pretežito iz Azije.

Blokada Hormuza
"Washington bi danas trebao objaviti zaoštravanje sankcija prema Iranu, a Teheran je već najavio da će u tom slučaju blokirati Hormuški tjesnac", kaže Štern. Podsjetimo, američka administracija već neko vrijeme najavljuje da joj je cilj spuštanje iranskog izvoza nafte na nulu. Strani analitičari slažu se da je situacija s Iranom na vrhu krhkog stanja na tržištu, no dodaju i kako će trgovci naftom pozorno pratiti stanje u Venezueli, s obzirom da se radi o jednom od najvećih svjetskih proizvođača.

A prema posljednjim informacijama, u toj zemlji dolazi do smirivanja situacije. Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro u srijedu je na državnoj televiziji u pratnji ministra obrane Vladimira Padrina – što je trebalo pobiti tvrdnje američkih dužnosnika da su njegovi ključni ministri prešli u redove oporbe – izjavio kako planirana pobuna nije uspjela. "Cilj je danas bio veliki šou", kazao je Maduro, ustvrdivši da je na stranu oporbe prešla "mala skupina" vojnika, piše Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close