Erste očekuje rekordni gubitak u 2014. zbog poslovanja u Mađarskoj i Rumunjskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2014. u 14:45
Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Austrijska Erste grupa upozorila je da bi u 2014. godini mogla zabilježiti rekordni neto gubitak u iznosu do 1,6 milijardi eura zbog slabijih rezultata poslovanja ogranaka u Mađarskoj i Rumunjskoj.

Austrijska Erste grupa upozorila je da bi u 2014. godini mogla zabilježiti rekordni neto gubitak u iznosu do 1,6 milijardi eura zbog slabijih rezultata poslovanja ogranaka u Mađarskoj i Rumunjskoj.

Iz Erste banke u četvrtak su objavili da očekuju da će im u 2014. godini troškovi rizika porasti s ranije planiranih 1,7 milijardi eura na oko 2,4 milijarde eura, dok će operativni rezultat bili slabiji u usporedbi s ranijim smjernicama "zbog slabijih rezultata poslovanja u Rumunjskoj i Mađarskoj".

Erste banka sada očekuje neto gubitak u ovoj godini u rasponu od 1,4 do 1,6 milijardi eura, nakon čega bi u 2015. godini trebao uslijediti oporavak dobiti.

Gubici Erstea u Mađarskoj u prošloj su se godini gotovo udvostručili, na 109 milijuna eura, a posljedica su iznosa od 45,5 milijuna eura koliko ih je stajao porez na financijske transakcije, povrh 49 milijuna eura plaćenih na ime posebnog nameta za banke. U prvom tromjesečju tamošnji ogranak već je izgubio 54 milijuna eura nakon što je rezervirao 48 milijuna eura za potrebe podmirenja cjelogodišnjeg iznosa bankovnog nameta.

U Rumunjskoj su povećali rezervacije rizika zbog intenziviranih napora rumunjske središnje banke da ubrza tempo smanjenja tereta loših zajmova u tamošnjem bankovnom sustavu pred provjeru njihova financijskog zdravlja koju je započela Europska središnja banka (ECB) uoči preuzimanja supervizije bankarskog sektora eurozone ove jeseni.

U Erste banci upozoravaju da će im poslovanje u Mađarskoj trpiti posljedice vladinih planova kojim se banke želi primorati da preuzmu daljnje gubitke po deviznim kreditima koje nije bila u mogućnosti naplatiti kada je forinta izgubila na vrijednosti.

Mađarska vlada uputila je u parlament prijedlog zakona kojim bi se smanjili troškovi po hipotekarnim kreditima u stranoj valuti koje banke zaračunavaju korisnicima, podsjeća Reuters. Tim potezom mogli bi pomoći i građanima koji imaju kredite u domaćim forintama.

Samo bi troškovi vezani uz taj zakon mogli dosegnuti 600 do 900 milijardi forinti (3,95 milijardi dolara), kazao je viceguverner mađarske središnje banke u razgovoru za medije prošloga vikenda. Time bi njihov iznos mogao biti čak dvostruko veći nego što procjenjuju analitičari.

Austrijski zajmodavac lani je pribavio novi kapital kako bi otplatio državnu pomoć i ojačao bilancu. Sada, međutim, po riječima glasnogovornika, Erste neće morati pribavljati novi kapital, no neće ni isplatiti dividendu temeljem rezultata za 2014. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close