Erste kreditira farmere, Mišković plaća kamate

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2019. u 22:00
Delta Holding želi zaustaviti odlazak mladih iz ruralnih sredina

U selima Dubočane i Mala Jasikova u okolici Zaječara stručnjaci Miškovićevog Delta Agrara educiraju proizvođače o suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Kompanija Delta Holding, u vlasništvu srpskog poduzetnika Miroslava Miškovića, pokrenula je u studenome 2018. projekt pod nazivom Naše selo, koji ima za cilj revitalizaciju devastiranih srpskih sela i razvoj poljoprivredne proizvodnje u zapuštenim ruralnim sredinama Srbije. 

Nakon obilaska velikog broja sela i razgovora s predstavnicima mjesnih zajednica, Deltin izbor je pao na prva dva sela – Dubočane i Mala Jasikova u okolici Zaječara, jer u njima još uvijek živi veliki broj obitelji čija je primarna djelatnost poljoprivredna proizvodnja. Najveći broj gospodarstava u ovim selima bavi se mliječnim govedarstvom, ovčarstvom i voćarstvom, te proizvodnjom dunje i drugog voća. 

Zajamčen otkup proizvoda
Delta pomaže stanovnicima ta dva sela da značajno unaprijede razinu poljoprivredne proizvodnje, kao i društvenog i kulturnog života u svom mjestu i dovedu ih na razinu kakvu imaju sela u razvijenim dijelovima Europe, rekao je u srijedu Miroslav Mišković na svečanosti uručivanja certifikata za 40 proizvođača koji su prošli edukaciju s poljoprivrednim stručnjacima Delte. 

Stručnjaci Delta Agrara farmerima su održali već 33 predavanja te ih savjetovali o zaštiti i uzgoju voća, izboru sorti voća i vrsti životinja i njihovom pravilnom uzgoju te drugim poslovima. Delta jamči i otkup proizvedene robe, jer je plasman do sada predstavljao jedan od najvećih problema za proizvođače u ovom kraju.   Kroz projekt Naše selo Delta Holding želi prenijeti znanje o modernoj poljoprivrednoj proizvodnji malim proizvođačima. U okviru projekta zaposleni Delta Agrara jednom ili dva puta tjedno održavaju stručna predavanja, radionice i praktične obuke iz sektora voćarstva i stočarstva proizvođačima iz sela. U drugoj fazi projekta, čiji je početak započeo u srijedu, kreće se u konkretnu modernizaciju proizvodnje.  Stručnjaci iz Delta Agrara i Erste Banke napravili su individualni plan razvoja za svako poljoprivredno gospodarstvo.

Erste banka je, kao partner u ovom projektu, osigurala povoljne kreditne proizvode za 20 poljoprivrednih gospodarstava, u iznosu od približno 200.000 eura, a trošak kamate preuzet će na sebe Delta Agrar. U ovoj fazi naglasak će biti na povećanju proizvodnje, kroz zaštitu voćnjaka od štetnika i biljnih bolesti, promjenu ishrane stoke, poboljšanju objekata za smještaj muznih goveda i druge aktivnosti kojima se proizvodnja na selu modernizira i postaje profitabilnija, najavili su iz Delte.

Projekt zanimljiv i u regiji
Uz individualnu kreditnu podršku Erste Banka će za sva zainteresirana gospodarstva iz sela Dubočane i Mala Jasikova kreirati i program financijske edukacije, s ciljem razvoja znanja članova poljoprivrednih gospodarstava o upravljanju financijama. U trećoj fazi projekta Delta Fondacija i partneri radit će na unaprjeđenju društvenog života, kroz obnovu škola, organiziranje kulturnih događaja, izgradnju cesta i potrebne infrastrukture i drugo.

Miroslav Mišković kaže kako je ovo prvi projekt takve vrste u Srbiji, regiji, ali i Europi. "Mislim da bi ovakav projekt bio zanimljiv i drugim državama u našoj regiji koje imaju problem s odumiranjem sela i poljoprivrede", rekao je Mišković. Dugoročni cilj Deltinog projekta je da se spriječi odlazak, posebice, mladih iz ruralnih sredina. Prema podacima SANU, 1200 sela u Srbiji je na rubu nestanka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close