Ericsson zbog korupcije na stranu stavio 1,2 milijardi USD

Autor: Saša Paparella , 26. rujan 2019. u 22:00
Sjedište kompanije u Stockholmu / PD

Amerikanci istražuju neetično poslovanje Šveđana u nizu zemalja.

Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson objavio je da će na njegove rezultate u trećem tromjesečju negativno utjecati rezervacija 1,23 milijarde dolara za očekivanu kaznu u SAD-u zbog korupcije.

Istrage provode američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i ministarstvo pravosuđa a pokrenute su zbog sumnje u Ericssonovo kršenje američkog zakona o koruptivnim praksama u inozemstvu, navode Šveđani. SEC je poslao švedskoj kompaniji prve upite o mogućim slučajevima korupcije 2013., a ministarstvo pravosuđa 2015. U Ericssonu ističu da otada surađuju s američkim vlastima u istragama. Istraga obuhvaća razdoblje završno s prvim tromjesečjem 2017. a pokazala je da je Ericsson prekršio svoj kodeks poslovne etike i američki zakon o koruptivnim praksama u inozemstvu u Kini, Džibutiju, Indoneziji, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i Vijetnamu.

U Ericssonu navode da su zakon i kodeks prekršili između ostalog i zato što nisu reagirali na upozoravajuće pokazatelje i nisu imali adekvatne mehanizme interne kontrole.

Procjenjuju da će im u sklopu nagodbe biti izrečena novčana kazna u visini milijardu dolara, čemu valja pribrojiti i dodatne troškove.

“Moramo priznati da je kompanija u prošlosti radila greške”, rekao je izvršni direktor Ericssona Borje Ekholm.

Komentirajte prvi

New Report

Close