Erdoganov pritisak na središnju banku tjera kapital iz Turske

Autor: Tomislav Pili , 07. prosinac 2015. u 22:01
Predsjednik Recep Tayyip Erdogan/REUTERS

Investitori nisu sigurni koliko će se središnja banka moći oduprijeti pritisku da snizi kamatne stope kojima bi se potaknuo rast.

Turska se suočava s najsnažnijim odljevom kapitala od globalne financijske krize prije sedam godina.

Tijekom ove godine inozemni ulagači povukli su 7,6 milijardi dolara iz te države među kojima je i 1,4 milijarde dolara koji su otišli iz Turske prošlog mjeseca nakon pobjede Stranke pravde i razvoja (AKP) na parlamentarnim izborima. Prema navodima u analizama Capital Economicsa i tvrtke SEB koje prenosi Bloomberg, daljnji odljev kapitala i više je nego vjerojatan što bi tursku liru moglo učiniti valutom s najvećim padom vrijednosti među rastućim ekonomijama.

Per Hammarlund, glavni analitičar u švedskom SEB-u, prognozira da će lira do kraja prosinca oslabiti prema dolaru za 3,7 posto, na tri lire za dolar. Što se tiče sljedeće godine, analitičari u anketi Bloomberga ocjenjuju da će se lira spustiti do 3,08 lira za dolar. Odljev kapitala već su počele osjećati i turske obveznice. U proteklih mjesec dana prinos na 10-godišnju obveznicu porastao je 45 baznih bodova, najviše među 24 rastuće ekonomije svijeta. Razloge ovakvom razvoju situacije analitičari vide u pritisku izvršne vlasti na monetarnu.

"Strani investitori nisu sigurni da će turska središnja banka biti u mogućnosti neovisno odlučivati o monetarnoj politici", kaže za Bloomberg Per Hammarlund. Kako je dodao Dmitri Barinov, fond menadžer u frankfurtskom Union Investmentsu, ako predsjednik Recep Tayyip Erdogan bude poticao ekonomski rast nižim kamatnim stopama, to će dodatno pogoršati trenutni manjak proračuna. No, nisu svi pesimistični spram Turske. Analitičari Credit Suissea preporučili su ulagačima povećanje izloženosti turskim dionicama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close