Erdoganov diktat središnjoj banci

Recep Tayyip Erdogan favorit je na lipanjskim izborima/REUTERS Recep Tayyip Erdogan favorit je na lipanjskim izborima/REUTERS

Izjavom da središnja banka neće moći ignorirati izvršnu vlast potonula vrijednost turske lire.

Vrijednost turske lire potonula je u utorak na rekordno nisku razinu nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio da će ga središnja banka morati slušati nakon predsjedničkih izbora u lipnju na kojima je favorit.

Tijekom posjete Londonu, Erdogan je za Bloomberg TV izjavio kako središnja banka jest neovisna, ali  da neće biti u mogućnosti ignorirati signale čelnika izvršne vlasti nakon što lipanjskim izborima bude dovršen prijelaz u predsjednički sustav.

"Preuzet ću odgovornost kao neosporni čelnik izvršne vlasti", izjavio je turski predsjednik. Nakon njegovih komentara vrijednost lire prema dolaru spustila se na 4,43 lire, novu najnižu vrijednost. K tome, prinos na 10-godišnju obveznicu nakratko je skočio na najvišu razinu u osam godina.

U Turskoj se 24. lipnja održavaju predsjednički i parlamentarni izbori, a ankete pokazuju kako će sadašnji predsjednik dobiti još jedan mandat. Analitičari ocjenjuju kako njegov komentar u vezi središnje banke i nije iznenađujuć s obzirom na stav prema monetarnoj politici.

Samoproglašeni "neprijatelj kamatnih stopa" želi nižu cijenu novca kako bi se ojačao plasman kredita, posebno građevinskim kompanijama. Erdogan se osvrnuo i na slučaj direktora Halkbanke koji je u Americi proglašen krivim za izbjegavanje sankcija Iranu. "Ako je on kriminalac, onda je i Turska", izjavio je Erdogan. 

Komentari (2)
  • Twixer
    Twixer 22:21 16.5.2018.

    Najveci prijatelj hrvatskog turizma i ekonomije. Bez njega bi rast Hrvatskog GDP-a bio 0. Nadajmo se da ce osvojiti izbore u prvom krugu. Ova ideja da vlada vodi monetarnu politku je brilijantna. Cak ce i Kinezi za 2 godine prestati investirati tamo jer ce inflacija biti kao u Venezueli.

  • Vortac
    Vortac 8:31 16.5.2018.

    Erdogan kopira naš Živi zid. I on i oni gledaju na monetarnu politiku kao na kravu koju treba zaklati da bi se najeli mesa. Šta će biti dogodine, to je već van dosega njihova uma.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!