Erdoganov diktat središnjoj banci

Autor: Tomislav Pili , 15. svibanj 2018. u 22:00
Recep Tayyip Erdogan favorit je na lipanjskim izborima/REUTERS

Izjavom da središnja banka neće moći ignorirati izvršnu vlast potonula vrijednost turske lire.

Vrijednost turske lire potonula je u utorak na rekordno nisku razinu nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio da će ga središnja banka morati slušati nakon predsjedničkih izbora u lipnju na kojima je favorit.

Tijekom posjete Londonu, Erdogan je za Bloomberg TV izjavio kako središnja banka jest neovisna, ali  da neće biti u mogućnosti ignorirati signale čelnika izvršne vlasti nakon što lipanjskim izborima bude dovršen prijelaz u predsjednički sustav.

"Preuzet ću odgovornost kao neosporni čelnik izvršne vlasti", izjavio je turski predsjednik. Nakon njegovih komentara vrijednost lire prema dolaru spustila se na 4,43 lire, novu najnižu vrijednost. K tome, prinos na 10-godišnju obveznicu nakratko je skočio na najvišu razinu u osam godina.

U Turskoj se 24. lipnja održavaju predsjednički i parlamentarni izbori, a ankete pokazuju kako će sadašnji predsjednik dobiti još jedan mandat. Analitičari ocjenjuju kako njegov komentar u vezi središnje banke i nije iznenađujuć s obzirom na stav prema monetarnoj politici.

Samoproglašeni "neprijatelj kamatnih stopa" želi nižu cijenu novca kako bi se ojačao plasman kredita, posebno građevinskim kompanijama. Erdogan se osvrnuo i na slučaj direktora Halkbanke koji je u Americi proglašen krivim za izbjegavanje sankcija Iranu. "Ako je on kriminalac, onda je i Turska", izjavio je Erdogan. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Najveci prijatelj hrvatskog turizma i ekonomije. Bez njega bi rast Hrvatskog GDP-a bio 0. Nadajmo se da ce osvojiti izbore u prvom krugu. Ova ideja da vlada vodi monetarnu politku je brilijantna. Cak ce i Kinezi za 2 godine prestati investirati tamo jer ce inflacija biti kao u Venezueli.

Erdogan kopira naš Živi zid. I on i oni gledaju na monetarnu politiku kao na kravu koju treba zaklati da bi se najeli mesa. Šta će biti dogodine, to je već van dosega njihova uma.

New Report

Close