Erdogan rasplamsao sukob sa SAD-om

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2018. u 21:59
Predsjednik Recep T. Erdogan/REUTERS

Turski predsjednik udvostručio carine na američke automobile, alkohol i duhan.

Nakon što je turski financijski regulator ograničio stranim investitorima pristup izvedenicama za "okladu" na daljnji pad vrijednosti lire, turska je valuta u srijedu skočila za sedam posto na 5,8883 lira za dolar.

No, kasnije se vratila na razinu od 6,086 lira. Naime, Agencija za regulaciju i nadzor banaka ograničila je iznos swap ugovora koje inozemne banke mogu kupiti. Time su monetarne vlasti konačno ograničile međunarodni pristup liri, tumače strani analitičari. No, pitanje je li ovaj potez došao prekasno s obzirom da je lira ove godine prema dolaru izgubila 60 posto vrijednosti, a posljedično je prinos na 10-godišnju obveznicu skočio na gotovo 20 posto.

Dok zemlja polako, ali sigurno klizi u ekonomski potop, predsjednik Recep Tayyip Erdogan odlučio se za eskalaciju trgovinskog rata s Amerikom.

Carine na američke automobile, alkohol i duhan tako su udvostručene. Primjerice, uvoz automobila sada je opterećen carinom od 120 posto, alkohola stopom od 140 posto, a duhana sa 60 posto.

Potpredsjednik Fuat Oktay na Twitteru je carine obrazložio recipročnim mjerama zbog američkog napada na tursku ekonomiju. Istovremeno, nema naznaka da će uzrok američko-turskog sukoba, pitanje pastora Andrewa Brunsona optuženog za špijunažu i terorizam, uskoro biti riješeno.

Turski sud odbacio je u srijedu novi priziv Brunsona u kojem traži ukidanje kućnog pritvora i zabrane napuštanja teritorija, izvijestili su turski mediji.   

Komentirajte prvi

New Report

Close