Erdogan prodaje tvrtke da bi gradio

Autor: Tomislav Pili , 06. veljača 2017. u 21:59
Predsjednik Recep T. Erdogan/REUTERS

Prodajom udjela u velikim kompanijama financirali bi se infrastrukturni projekti.

Turska vlada započela je s prijenosom udjela u najvećim kompanijama na državni investicijski fond kako bi pronašla novac za infrastrukturne projekte.

Kako navodi Bloomberg pozivajući se na podatke iz službenog glasnika, na fond koji je parlament odobrio u kolovozu prenijeti su udjeli u najvećoj banci, TC Ziraat Bankasi, zatim u naftnoj kompaniji TPAO te sedam posto udjela u telekomunikacijskoj kompaniji Turk Telekomunikasyon. Tu je i 74 posto udjela u Istanbulskoj burzi, rudarskoj tvrtki Eti Maden te satelitskom operateru Turksat.

Prema vladinim dokumentima objavljenima jučer, na fond će se po dobivanju regulatornog odobrenja prenijeti i 51 posto udjela u banci Turkiye Halk Bankasi te 49 posto udjela u zrakoplovnoj kompaniji Turkish Airlines. Ukupno bi fond trebao raspolagati imovinom od 200 milijardi dolara, kaže ministar gospodarstva Nihat Zeybekci. Prodajom će fond financirati gradnju pruga, zračnih i morskih luka te cesta. Infrastrukturni projekti važan su pokretač turskog gospodarstva, ali i izvor popularnosti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana među biračima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close