EPS želi preuzeti Elektroprivredu RS

Autor: Poslovni dnevnik , 05. kolovoz 2019. u 21:59
EPS je najveće elektroprivredna kompanija na Balkanu

Srbiju najviše zanimaju hidroelektrane, a s Republikom Srpskom dijeli rijeku Drinu.

Elektroprivreda Srbije (EPS) planira kupovinu elektroprivreda u susjedstvu, a prva na popisu je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), pišu Večernje novosti.

S elektroprivredom u Republici Srpskoj EPS ima mnogobrojne zajedničke projekte. Da Srbija ne planira prodavati državni EPS jer želi kupiti elektroprivrede iz okruženja te širiti i jačati svoju energetsku kompaniju, nedavno je potvrdio i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Napomenuo je da je to i političko pitanje jer bez obzira na sredstva koja treba osigurati, do kupovine neće doći ako susjedi ne žele Srbiji prodati svoje elektroprivrede.

Elektroprivreda Srbije sa svojim kapacitetom predstavlja najveću tvornicu struje na Balkanu. Veća je od svih elektroprivreda s prostora bivše Juguslavije i to zajedno. "Energetski sustav SFRJ bio je fascinantan, usklađen i moćan", kaže Dragan Šagovnović, glavni direktor Ekonomskog instituta u Beogradu i dodaje da "to što su ti sustavi bili povezani i kompatibilni dobra je osnova za širenje EPS-a u regiji". Ekonomski institut je, dodaje Šagovnović, još 2008. pokrenuo incijativu za spajanje EPS-a i kompanije Elektroprivreda Republike Srpske.

"Kompanija nastala spajanjem ERS-a i EPS-a bila bi vrlo respektabilna na balkanskom tržištu električne energije. S druge strane, to bi olakšalo mnoge zajedničke poslove", kaže Šagovnović. Stručnjaci ističu da Srbiju najviše zanima razvoja hidroenergije zbog čega joj je zanimljiva Republika Srpska, koja dijeli Drinu sa Srbijom. Među najvećim energetskim planovima Srbije i BiH je izgradnja tri HE na srednjoj Drini, čija se vrijednosti procjenjuje na 900 mil. eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close