EPS plaća penale jer još nije iskoristio kredit EBRD-a

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2017. u 22:00
EBRD je 2018. postavio kao krajnji rok za puštanje u rad obnovljenih hidroelektrana

Privatni ulagači dižu ruke od sudjelovanja u izgradnji malih HE u Srbiji, a dva javna poziva za podizanje 800 novih malih brana već su propala.

Elektroprivreda Srbije (EPS) otvorila je ponude za posao obnove sedam malih hidroelektrana u Srbiji, riječ je o starim branama na vodi koje su u vlasništvu tog javnog poduzeća. Svih sedam elektrana obnovu čeka već šest godina, jer je još 2011. godine osiguran kredit od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a EPS zbog toga što nije povukao novac već mora plaćati penale.

 

15 malih

HE treba se obnoviti novcem EBRD-a

Ta kazna je samo u 2106. godini dosegnula gotovo milijun eura. Natječaj je, međutim, organiziran tako da je neizvjesno hoće li će se probiti i novi rok, a to je 2018. godina, pišu Večernje novosti. Riječ je o malim HE Raška kod Novog Pazara, Radaljska banja kod Malog Zvornika, Seljašnica kod Prijepolja, Kratovska rijeka kod Priboja, Pod gradom i Turica u Užicu, kao i elektrana Moravica kod Ivanjice. Njihove brane ne rade već godinama ili su u katastrofalnom stanju, a rekonstrukcija je planirana još prije šest godina. EPS je od EBRD-a dobio kredit vrijedan 37 milijuna eura za obnovu ukupno 15 malih hidroelektrana.

 

37 milijuna

eura vrijedan je kredit odobren Elektroprivredi Srbije

 Međutim, EPS stalno produžava rok za završetak tog posla, a ovim natječajem zapravo pokušava problem riješiti u posljednji trenutak, pa je kalendar radova napravljen tako da se iskoriste sredstva, da ne bi morali plaćati još veće penale nego sada. Posljednjim pozivom od prije dvije godine za konzultantske usluge i nabavu opreme započet je posao koji treba biti gotov 2017. godine, a EBRD je 2018. postavio kao posljednji rok za puštanje u rad pogona.I 20 mjeseci kasnije radovi na sedam malih HE nisu počeli, a tvrtke koje će se javiti za obnovu objekata imaju deset mjeseci da otvore pogone, što je vrlo neizvjesno s obzirom na postavljene rokove. S druge strane, privatni ulagači dižu ruke od sudjelovanja u izgradnji malih HE u Srbiji, a dva javna poziva za podizanje 800 novih malih brana već su propala.

"EPS se u natječajima za male HE javlja kao izravna konkurencija, posebno kada je riječ o novim lokacijama. Država propisuje uvjete, a EPS je u sukobu interesa kao javno poduzeće jer jedino njima možemo prodati struju. Podigao sam jednu malu HE koja se nakon deset godina ne može priključiti na mrežu", kaže Branislav Branković, jedini elektroinženjer u Srbiji s licencijom za obnovljive izvore energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close