EPS će uzgajati energetsku trsku kao zamjenu za ugljen

Autor: Poslovni dnevnik , 17. prosinac 2014. u 22:00
Miscanthus giganteusa/Wikipedia

Biljka se već koristi u europskim zemljama.

Elektroprivreda Srbije (EPS) razmatra mogućnost bavljenja poljoprivredom, naime prije nekoliko dana ta je kompanija objavila natječaj za javnu ponudu kojom želi ispitati mogućnosti uzgoja energetske biljke miscanthus giganteusa.

EPS želi na taj način pronaći alternativu za ugljen kojeg će Srbija ove godine morati uvoziti jer se miscanthus giganteusa koristi za proizvodnju energije u termoelektranama. Za tu se biljku, srodnicu šećerne trske, kao novi izvor bioenergije sve se više zanimanja u Europi, a inače raste u tropskim i suptropskim područjima, ali se kako pokazuje praksa može prilagoditi i europskoj klimi. U Srbiji se za proizvodnju električne energije troši oko 30 milijuna tona ugljena godišnje, a iz izvora biljke miscanthus giganteusa mogla bi se osigurati zamjena za 10 posto ugljena, jer se koristi kao dodatak ugljenu, navode iz EPS-a.

Miscanthus giganteusa je u Europu donijeta iz Azije početkom tridesetih godina prošlog stoljeća i nasade te trske iz godine u godinu se povećavaju. U Poljskoj je sada uzgaja na 4000 hektara, u Velikoj Britaniji na 10 tisuća hektara, a nasada ima i u Njemačkoj i Turskoj. Biljka se kosi jednom godišnje, potom se briketira, sabija u snopove i miješa s ugljem ili ugljenom prašinom, a prinos je moguć već u prvoj godini uzgoja, objasnio je za Blic Đorđe Glamočlija, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close