Europski parlament za drastično smanjenje uporabe plastičnih vrećica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2014. u 15:52
Foto: Thinkstock

Europski parlament je u srijedu u prvom čitanju izglasao direktivu čiji je cilj smanjiti uporabu plastičnih vrećica u sljedećih pet godina za 80 posto.

Europski parlament je u srijedu u prvom čitanju izglasao direktivu čiji je cilj smanjiti uporabu plastičnih vrećica u sljedećih pet godina za 80 posto.

Na temelju današnjeg glasovanja Europski parlament će u novom sazivu nastaviti pregovore sa zemljama članicama o ovoj direktivi.

Prema nacrtu direktive, zemlje članice trebale bi do 2017. godine smanjiti uporabu plastičnih vrećica za 50 posto, a do 2019. za najmanje 80 posto.

"Zastupnici su danas glasali za znatno jačanje pravila kojima je cilj smanjiti uporabu plastičnih vrećica, posebice uvođenjem obvezujućih ciljeva za smanjenja na europskoj razini te inzistiranjem da korištenje tih vrećica treba platiti. Kao što su neke zemlje pokazale, moguće je s koherentnom politikom dramatično smanjenje uporabe tih vrećica", rekla je danska parlamentarka Margarete Auken iz stranke Zelenih, čije su izvješće zastupnici izglasali s 539 glasova za, 51 protiv i 72 suzdržana glasa.

Zemlje članice bi, prema prijedlogu, trebale uvesti razne mjere koje vode k smanjenju uporabe tih vrećica poput poreza ili zabrane trgovinama da ih besplatno dijele.

Zastupnici ističu da plastične vrećice tanje od 50 mikrona, a takvih je većina koji se koriste u EU, najviše onečišćuju okoliš i najčešće se koriste samo jedanput.

Komentirajte prvi

New Report

Close