ENT-ov brzi internet na tribinama

Autor: Darko Bičak , 11. srpanj 2018. u 21:59
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska tvrtka i operater MTS postigli 5 puta brži prijenos podataka u uplinku.

Tehnologija i nogomet oduvijek idu zajedno, a danas je važnija nego ikad – od famoznog VAR-a koji pomaže sucima do selfieja i live streaminga. Nogometna prvenstva pobuđuju velik interes ljudi, a samim tim i tehnoloških tvrtki kojima je to prilika za prezentaciju svojih proizvoda i usluga.

I dok su prvi navijači 1934. mogli svoje reprezentacije pratiti putem novina ili, oni razvijeniji, radio prijamnika, kasnije je radio prijenos postao standard, a od 1950-ih su počeli i TV-prijenosi koji su krajem 1970-ih oplemenjeni slikom u boji. Zadnje desetljeće gotovo da i nema navijača koji svoje prisustvo na važnoj utakmici nije podijelio putem društvene mreže. Danas je nemoguće da budete, npr. na polufinalu Svjetskog prvenstva, koje je jučer igrala Hrvatska, a da barem prijateljima i obitelji ne pošaljete djelić atmosfere uživo putem svojega pametnog telefona.

Za naredno prvenstvo se očekuje da će trend biti virtualna stvarnost. No, zbog toga je potrebno osigurati veliki kapacitet lokalne internetske mreže te tu na scenu stupa i jedan naš igrač, Ericsson Nikola Tesla (ENT) koji je upravo u Rusiji osigurao da desetine tisuća navijača mogu uživati u blagodatima tehnologije.

Kako pojašnjavaju u ENT-u, dosadašnje analize najvećeg europskog puštanja u promet Massive MIMO tehnologije na 40 lokacija u Rusiji, u suradnji s tamošnjim operaterom MTS, pokazuju peterostruko veću brzinu prijenosa podataka u uplinku što je nogometnim navijačima omogućilo objavu kvalitetnih videa s pametnih telefona tijekom nogometnih utakmica. Da stvar funkcionira, osobno se mogao uvjeriti i potpisani novinar koji je na utakmici hrvatske reprezentacije u Kalinjingradu uspio, ne baš slati filmiće, ali normalno učitavati fotografije na stadionu na kojem je bilo 35 tisuća ljudi.

Iz Ericssona ističu da se MTS-ov internetski promet poveća 2,5 puta u danima utakmica. Ericssonova Massive MIMO tehnologija je uvedena u sedam od 11 gradova SP-a, a osim stadiona, MIMO je postavljen i u centre gradova, kolodvore, zračne luke. Ericsson predviđa da će podatkovni promet na prvenstvu 2022. u Kataru biti vođen tehnologijama virtualne i proširene stvarnosti (VS i PS).

Komentirajte prvi

New Report

Close