Engleski guverner prozvao Lloyds

Autor: Ana Blašković , 28. srpanj 2014. u 20:44
Mark Carney (Reuters)

Guverner engleske središnje banke Mark Carney nazvao je praksu manipuliranja liborom kojoj je pribjegavala (i) bankarska grupacija Lloyds – za svaku osudu.

Guverner engleske središnje banke Mark Carney nazvao je praksu manipuliranja liborom kojoj je pribjegavala (i) bankarska grupacija Lloyds – za svaku osudu. Prozvana banka pristala je platiti 226 milijuna funti kazne za namještanja svjetske referentne kamatne stope po kojoj se potom određuju nebrojene transakcije diljem svijeta.

Britanska banka, piše Bloomberg, inače spašena novcem poreznih obveznika tijekom financijske krize, platit će 105 milijuna funti regulatoru Financial Conduct Authority, 105 milijuna funti komisiji Commodity Futures Trading i 86 milijuna Ministarstvu pravosuđa. Banka je također pristala platiti 7,8 milijuna funti kompenzacije Bank of England nakon što su potezi njezinih tradera srezali naknade koje banka plaća za program pomoći čiji je Lloyds bio jedan od većih korisnika.

"Takva manipulacija je za svaku osudu, očito nezakonita i može rezultirati kriminalnim ponašanjem dijela uključenih pojedinaca", napisao je engleski guverner Mark Carney u pismu čelniku banke Normanu Blackwellu upućenom 15. srpnja, a objavljenom u ponedjeljak. U odgovoru Blackwell ponašanje svojih tradera naziva "zaista šokantnim" i obvezuje se učiniti sve za nadoknadu gubitaka središnje banke.

Kazna Lloydsu je peta po visini među sedam banaka koje su postigle nagodbu s američkim i britanskim regulatorima koji su utvrdili namještanje libora i povezanih 'benchmarka' kako bi profitirali od vlastitih klađenja na izvedene financijske proizvode. UBS je platio najviše, gotovo 1,5 milijardu dolara, dok je Barclays, koji se prvi nagodio, pristao platiti 290 milijuna funti, a Royal Bank of Scotland oko 612 milijuna dolara, računica je Bloomberga.

Komentirajte prvi

New Report

Close