Engleska Dechra od Brexita ‘bježi’ u Hrvatsku

Autor: Marija Crnjak , 02. rujan 2019. u 22:00
Proizvode veterinarske lijekove, Foto: HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

U sklopu priprema za izlazak Britanije iz EU testiranje sele u Zagreb

Britanski proizvođač veterinarskih lijekova Dechra Pharmaceuticals, inače većinski vlasnik hrvatske kompanije Genera, prenio je vlasništvo nad svim dozvolama pribavljenima u Britaniji na novi ogranak u Nizozemskoj, a u sklopu priprema za Brexit metode testiranja lijekova prebacio je i na novi laboratorij u Zagrebu.

“Sve metode analitičkog testiranja lijekova proizvedenih u pogonu u engleskom Skiptonu prenesene su na novi laboratorij u Zagrebu i na laboratorij Bladel na jugu Nizozemske. To će nam omogućiti da lijekove stavljamo u promet u Europskoj uniji u slučaju da Britanija i EU međusobno ne priznaju standarde kvalitete, što je vrlo izgledan scenarij”, izvijestili su u ponedjeljak iz britanske tvrtke.

Ujedno otkrivaju da su povećali zalihe u nabavnom lancu kako bi spriječili eventualne probleme zbog mogućih zastoja transportau lukama. Procjenjuju da eventualne uvozne ili izvozne carine neće u značajnijoj mjeri utjecati na njihovo poslovanje. Također ne navode hoće li nove mjere utjecati na radna mjesta.

Inače, Dechra je poslovnu godinu zaključila s 27 posto većom temeljnom operativnom dobiti, od 127,4 milijuna funti (140,67 milijuna eura). Povećali su godišnju dividendu za 24 posto na 31,6 penija po dionici.

U listopadu 2015. godine, Dechra Pharmaceuticals PLC, koja kotira na Londonskoj burzi, stječe 92.65 posto udjela u društvu Genera d.d., a od 1. veljače 2018. godine Genera je u 100-postotnom vlasništvu Dechra Grupe.

Portfelj Genere, koja je do 2009. godine poslovala pod nazivom Veterina, uključuje veterinarsko medicinske proizvode, vitaminsko mineralne dodatke prehrani te proizvode koji se koriste za zaštitu bilja.

Oni su najstariji i najveći proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda u Hrvatskoj, te nositelj certifikata dobre proizvođačke prakse, što je jedan od ključnih pokazatelja usklađenosti proizvodnih procesa i sustava upravljanja kvalitetom s najstrožim zahtjevima europskih regulatornih tijela.

Imaju značajan udio u matičnom hrvatskom i u tržištima u regiji, s predstavništvima u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close