Energetska zajednica prijeti BiH novim sankcijama

Autor: Poslovni dnevnik , 26. studeni 2018. u 21:59
Izvjesno je i da će BiH biti produžene sankcije koje su već ranije izrečene/Marijan Sušenj/PIXSELL

Najteža kazna očekuje se zbog neispunjavanja obveza iz Trećeg energetskog paketa, koje se odnose plinsku politiku.

Energetska zajednica bi na ministarskom sastanku u Skoplju u četvrtak mogla uvesti nove sankcije BiH zbog kršenja obveza prema toj organizaciji.

U radnom materijalu, koji je podijeljen zemljama članicama Energetske zajednice u pripremi sastanka, navedeno je da su mjere protiv BiH moguće zbog nekoliko različitih neispunjenih obveza.  Najteže sankcije mogu se očekivati zbog neispunjavanja obveza iz Trećeg energetskog paketa, koje se odnose na plinsku politiku u BiH. Prema radnom materijalu, osim dodatnih sankcija, izvjesno je i da će BiH biti produžene sankcije koje su već ranije izrečene.

Protiv BiH moguće su i još dvije dodatne kaznene mjere, i to jedna zbog neimplementiranja Direktive EU o zaštiti okoline, kao i zbog neusvajanja regulatornog okvira koji se odnosi na transeuropsku energetsku infrastrukturu.

"Odluka hoće li će biti usvojene nove sankcije na ministrima je", rekla je za Nezavisne novine Barbora Pojner, glasnogovornica Tajništva Energetske zajednice. 

"Osim nas, tu su mjere i za Srbiju i još neke zemlje. Znamo da je pitanje sankcija na dnevnom redu, a mi ćemo se boriti da se nove ne uvedu. Vodimo intenzivnu komunikaciju s Tajništvom Energetske zajednice i zemljama članicama", rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. 

Očekuje se da će u Skoplju biti odobrena konačna lista projekata iz područja električne, plinske i naftne infrastrukture, a po projektu moći će aplicirati najmanje dvije zemlje koje nisu članice EU ili jedna zemlja koja nije članica EU, uz uvjet da je bar jedna ugovorna strana članica EU. 

Komentirajte prvi

New Report

Close