Elitna skupina slovenske vojske nije zadovoljila NATO standarde

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Oko 800 izabranih najboljih slovenskih vojnika tijekom prošlotjedne provjere na vježbalištu Poček kod Postojne trebalo je dobiti ocjenu kapaciteta i sposobnosti

Zbog prošlotjedne neuspjele vježbe elitnog bataljona slovenske vojske pri osposobljavanju u skladu s NATO standardom došlo je do svađe ministrice obrane i načelnika glavnog stožera, a neki postavljaju i pitanje jesu li slovenski vojnici spremni za sudjelovanje u mirovnim operacijama u svijetu, tvrdi u utorak televizijska postaja POP-TV.

Probleme u komunikaciji s glavnim stožerom i nekim generalima potvrdila je i ministrica obrane Andreja Katič, rekavši za POP-TV da je tek iz medija doznala detalje o rezultatima provjere bataljonske skupine iz Maribora, koja je prošli tjedan sudjelovala u provjeri borbene spremnosti za kopnene snage u okviru NATO-ova tečaja CREVAL, te da o lošim rezultatima nije na vrijeme informirana i da je zbog toga ogorčena i zabrinuta.

Oko 800 izabranih najboljih slovenskih vojnika tijekom prošlotjedne provjere na vježbalištu Poček kod Postojne trebalo je dobiti ocjenu kapaciteta i sposobnosti, ali se pokazalo da Slovenija do1. travnja ove godine neće biti spremna osposobiti taj broj vojnika da budu stvarno sposobni za operativno djelovanje, kako je obećala, tvrdi spomenuta televizija.

"Ono što su saveznici vidjeli na vježbalištu Poček više je podsjećalo na prvoaprilsku šalu. Vojnici  prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali manevrirati u prostoru, oprema koju im je osiguralo ministarstvo obrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali potplati, a više je vojnika zbog ozeblina moralo tražiti pomoć sanitetske službe i liječnika", navodi POP-TV.

Pokazalo se da nema nikakve mogućnosti da Slovenija do 2022. godine doista formira borbeno spremnu bataljonsku skupinu s naoružanjem i novim oklopnim vozilima o kojima se tek raspravlja, a za stanje se međusobno optužuju ministrica i glavni stožer, navodi televizijska postaja POP-TV.

Kako tvrdi, zbog toga bi čak moglo doći u pitanje buduće sudjelovanje slovenske vojske u mirovnim operacijama, posebno u okviru SFOR-a na Kosovu, gdje sudjeluje najveći kontingent vojnika iz Slovenije, u okviru stabilizacije i održanja mira.

Komentari (2)
 • miami
  miami 21:04 21.2.2018.

  Iz dobrosusjedskih odnosa je jasno da smijem reći….. da su jedino mogli na testiranje
  poslati SLOVENKE…koji bi sigurno i apsolutno udovoljile svim zahtjevima svih testiranja…….
  Slovenci …..nikad nisu protežirali apolonske vrijednosti, skrivajući se iza ..ostalih bitnih
  duhovnih stvari…zato , nas i pokušavaju trenirati u svim sporovima…osjećaju se intelektualno
  nadmoćnijima….. ne?

 • is123456
  is123456 9:45 21.2.2018.

  Dobri su slovenci kako se napraviti grbav evo mi probali al ne ide LOL

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!