Šokantno: Elektronički divovi kupuju kobalt dobiven dječjim radom

Autor: Tomislav Pili , 20. siječanj 2016. u 15:26
U rudnicima u teškim uvjetima radi 150.000 ljudi/FOTOLIA

Dobavljač kobalta je kineska tvrtka koja se već suočila s optužbama zbog podržavanja dječjeg rada u rudnicima u Kongu.

Apple, Microsoft i Samsung ne provjeravaju dovoljno da li je kobalt – koji se nalazi u baterijama njihovih mobitela i računala – dobiven dječjim radom, objavila je u utorak organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International. Nije nepoznanica da se gotovo cijela svjetska elektronička industrija opskrbljuje metalima iz Konga.

Ta golema afrička država godišnje proizvede gotovo 70.000 tona kobalta čime drži vodeću poziciju u svijetu. Iako većina kobalta dolazi iz industrijske proizvodnje, približno petina proizvodnje dolazi iz polulegalnih rudnika u jugoistočnoj pokrajini Katangi koja uz kobalt obiluje i željeznom rudačom, bakrom,  uranom i dijamantima. Međutim, u tim rudnicima približno 150.000 radnika, među kojima su nerijetko i djeca, rade u vrlo teškim i opasnim uvjetima. Jedan od vodećih kupaca kobaltove rude iz takvih rudnika je tvrtka Congo Dongfang Mining International, podružnica kineske kompanije Huayou Cobalt, najvećeg svjetskog proizvođača prerađenog kobalta.

 

70tisuća

tona kobaltove rude godišnje se proizvode u Kongu

Prema statistikama kongoanske vlade, Congo Dongfang Mining je 2014. izvezao 3561 tonu kobaltova hidroksida, prerađene sirovine za proizvodnju elektroničkih komponenata, prenosi Bloomberg. Huayou Cobalt je kritična točka u nabavnom lancu elektroničkih komponenti, navodi Amnesty International, jer postoji veliki rizik da su njegove komponente izrađene od kobalta koji su iskopala djeca. Inače, sa sličnim optužbama Huayou Cobalt se suočio i 2008. nakon čega je objavio da će ubuduće kupovati kobalt samo od licenciranih trgovaca.

Međutim, Amnesty i African Resources Watch tvrde kako Huayou Cobalt nedovoljno provjerava porijeklo kobalta koji kupuje, pa i dalje postoji velika mogućnost da neizravno podržava dječji rad. Huayou pak kobaltovu sirovinu prodaje proizvođačima baterija koje koriste najveće svjetske elektroničke kompanije. Amnesty International tvrdi kako Apple nije izravno odgovorio na njihove upite o nabavljanju komponenata koje sadrže kobalt od kineskog dobavljača.  

Doduše, prema međunarodnoj regulativi, kompanije, pa tako i Apple, nisu zakonski dužne objavljivati od koga kupuju metale, pa tako i kobalt. Samsung je pak uputio na svog dobavljača baterija, Samsung SDI. Oni pak tvrde kako prozvane kineske kompanije nisu njihovi dobavljači. međutim, dodaju kako je nemoguće sa sigurnošću utvrditi da li je kobalt koji koriste došao iz rudnika u Katangi. Microsoft je pak Amnestyu odgovorio kako je od prozvanih kompanija kupio "vrlo ograničeni broj" komponenata, prenosi Bloomberg.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tamo rade djeca a kod nas ne rade ni odrasli ?

Ovdje bi komentirao zaposlenost Radno sposobnih Hrvatskih građana:

Od Radno sposobnih građana zaposleno je samo njih 40 % !

A gdje je ostalih 60 % Radno sposobnih građana ?

Šta i gdje oni rade ?

New Report

Close