Ekonomski skok odlaskom Mugabea

Autor: Tomislav Pili , 19. studeni 2017. u 21:59
Robert Mugabe u petak se pojavio u javnosti/REUTERS

Zapadni analitičari ukazuju na značaj poljoprivrede i zaliha platine i litija.

Zimbabve bi mogao ekonomski procvjetati ako predsjednik Robert Mugabe ode s vlasti, ocjenjuju zapadni ekonomski analitičari. Gospodarstvo te afričke države trenutno je u ruševinama s nezaposlenošću od 90 posto te inflacijom preko 200 posto.

Kako piše CNBC, nekad poznat kao "žitnica Afrike", Zimbabve je bio značajan izvoznik poljoprivrednih proizvoda do 2000. kada je Mugabeova vlada dala "zeleno svjetlo" nasilnom zauzimanju farmi u vlasništvu bijelaca. To je dovelo do nestašica hrane i gladi, a trenutno je polovica obradive zemlje neiskorištena zbog loše vođenih agrarnih reformi.

Zimbabve posjeduje i golema nalazišta platine – treća po veličini u svijetu – plemenitog metala koji se koristi u proizvodnji elektroničke i medicinske opreme, ali i pete najveće zalihe litija, osnovne sirovine za električne baterije. S rastućom potražnjom za pametnim telefonima i električnim automobilima, ta afrička država privlači interes rudarskih kompanija, tvrdi Ryan Turner iz Protection Group Internationala.

Podsjetimo, sredinom prošloga tjedna zimbabveanska vojska izašla je na ulice s ciljem "zaštite predsjednika" od "kriminalaca koji ga okružuju". Robert Mugabe u petak se prvi put pojavio u javnosti nakon vojnog preuzimanja vlasti prisustvujući sveučilišnoj svečanosti u Harareu. Čelnici njegove stranke ZANU-PF planiraju prisiliti 93-godišnjeg vođu da odstupi s dužnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close