Ekonomski procvat lansirao dobit Buffettova konglomerata

Autor: Tomislav Pili , 06. kolovoz 2018. u 22:00
Ulaganja Warrena Buffetta godinama se pozorno prate/REUTERS

Izvješće kompanije odražava odlično stanje američke ekonomije te utjecaj poreznog rasterećenja.

Konglomerat u vlasništvu poznatog američkog investitora Warrena Buffetta objavio je snažan rast dobiti u drugom tromjesečju zahvaljujući dobrom stanju gospodarstva.

Nadmašivši sva očekivanja, operativna dobit Berkshire Hathawayja skočila je u odnosu na prošlu godinu za 67 posto na 6,89 milijardi dolara ili 4,19 dolara po dionici. 

Iznad očekivanja
O kakvom se uspjehu radi govori podatak da su analitičari u anketi Thomson Reutersa u prosjeku očekivali operativnu dobit od 3,37 dolara po dionici. Međutim, zbog novih računovodstvenih pravila koja zahtijevaju uvrštenje nerealizirane dobiti od ulaganja, neto dobit kompanije se utrostručila, s lanjskih 4,26 milijardi dolara na više od 12 milijardi dolara. Warren Buffett je kazao kako su ta računovodstvena pravila izobličila krajnji financijski rezultat i upozorio investitore da taj podatak uzmu sa "zrnom soli".

 

4,2 dolara

po dionici iznosi dobit, nasuprot 3,37 dolara koliko su očekivali analitičari

Neovisno o tome, financijsko izvješće Berkshire Hathawayja odražava odlično stanje američke ekonomije s jedne strane te porezno rasterećenje s druge strane kojim je stopa oporezivanja kompanije pala s prijašnjih 28,9 posto na 20 posto. Buffettova kompanija drži udjele u preko 90 tvrtki koje se bave poslovima od osiguranja, trgovine i prehrambene industrije do željezničkog prometa, kemijske industrije i energetike.

Valja spomenuti i 5-postotni udjel u Appleu – prvoj kompaniji koja je prešla bilijun dolara vrijednosti – a koji trenutno vrijedi približno 50 milijardi dolara. Tako se zaračunata premija tvrtke za auto-osiguranje Geico učetverostručila što se naslanja na rast prodaje podružnice Berkshire Hathawayja za prodaju automobila. Odličnim rezultatima doprinijela je i željeznička kompanija BNSF koja je profitirala od veće potražnje za robom široke potrošnje, žitaricama, naftnim derivatima i čelikom.  

Nova meta nije na vidiku?
Geicova premija skočila je sa 119 milijuna dolara na 673 milijuna dolara što je rezultiralo s 943 milijuna dolara dobiti, nasuprot lanjskom gubitku od 22 milijuna dolara. Što se tiče BNSF-a, njegova je dobit skočila 37 posto na 1,31 milijardu dolara. Dobit segmenata proizvodnje, usluga i trgovine rasla je 29 posto dok je podružnica koja se bavi vjetroelektranama zabilježila povećanje dobiti od 14 posto zbog poreznih olakšica.

No, jedna stavka u izvješću sugerira kako "prorok iz Omahe", čija se ulaganja godinama pozorno prate, trenutno nema na vidiku novu veliku metu. Naime, Berkshire Hathaway na računu drži više od 111 milijardi dolara gotovine. Kompanija je u drugom tromjesečju na stjecanje dionica drugih kompanija utrošila 6,08 milijardi dolara. Iz Berkshire Hathawayja na Reutersov upit za komentarom nisu odgovorili.

Komentirajte prvi

New Report

Close