Ekonomisti ne vjeruju u instant dogovor između Kine i Amerike

Autor: Tomislav Pili , 05. prosinac 2018. u 22:00
Na sastanku Xi-Trump tijekom vikenda dogovoreno je tromjesečno primirje u uvođenju carina/REUTERS

Pred pregovaračima je teška zadaća dogovora o sporazumu prihvatljivom Kinezima, ali i ‘jastrebovima’ u Trumpovoj administraciji.

Ekonomisti nisu uvjereni da će Kina i Amerika ubrzo uspjeti dogovoriti trgovinski sporazum, upozoravajući kako su njihovi odnosi i dalje napeti, unatoč proglašenom tromjesečnom "primirju" u uvođenju novih carina nakon sastanka Trump-Xi tijekom vikenda.

Kina je u srijedu izrazila uvjerenje da može postići trgovinski sporazum sa SAD-om unatoč najnovijem upozorenju predsjednika Donalda Trumpa da će posegnuti za uvođenjem još više carina ako dvije strane ne mogu riješiti međusobne nesuglasice.

Brzo djelovanje
U kratkom priopćenju na svojoj internetskoj stranici ministarstvo je reklo da će Kina pokušati brzo djelovati kako bi provela određena pitanja o kojima već postoji suglasnost dok obje strane "aktivno promiču rad na pregovorima unutar 90 dana u skladu s jasnim rokovima i putokazima". "Uvjereni smo u provedbu", stoji u priopćenju koje naziva najnovije bilateralne pregovore "veoma uspješnim".

No, nad diplomatske fraze nadvila se sumnja da će dvije strane biti u stanju za 90 dana pregovaračkog razdoblja koje je dogovoreno postići stvarni dogovor o mnoštvu pitanja u kojima vladaju podjele. Neuspjeh bi ojačao izglede za nove američke carine i moguće kinesko uzvraćanje već u ožujku. Trump je na Twitteru iznio mogućnost za produljenje tromjesečnog prekida vatre, ali i upozorio da će se carine vratiti ako pregovori ne urode plodom.

"Mi ćemo ili imati PRAVI DOGOVOR s Kinom, ili uopće nikakav dogovor – u tom ćemo slučaju uvesti velike carine na kineske proizvode koji se uvoze u Sjedinjene Države. Vjerujem da ćemo konačno postići sporazum – ili sada ili u budućnosti", napisao je Trump na društvenoj mreži nekoliko minuta nakon objave priopćenja kineskog ministarstva trgovine. 

Potvrda očekivanja
Trumpove izjave potvrdile su ranija očekivanja da je dug put do dogovora. "Dužnosnici su sada suočeni s teškom zadaćom razrade sporazuma koji je prihvatljiv Kinezima, ali i koji isto tako sadrži dovoljno ustupaka da ga ne torpediraju 'jastrebovi' u Trumpovoj administraciji", priopćila je konzultantska kompanija za ekonomska istraživanja Capital Economics. 

Komentirajte prvi

New Report

Close